Kako izbrati okolju prijazno pohištvo?

Lana Bauman 12.05.2019
Foto: Unsplash

Okolju prijazno pohištvo je tisto, ki okolju povzroča minimalno škodo. Uporabjeni so reciklirani materiali in kemikalije, ki ne onesnažujejo narave. Pri izdelavi se porablja manj energije in naravnih virov, proizvaja se manj smeti. Okolju prijazno je tudi pohištvo iz druge roke.

Kako torej izbrati okolju prijazno pohištvo?

Pohištvo naj bo kvalitetno

Eden izmed glavnih virov onasneževanja so smeti. Če pogosto menjavamo pohištvo, proizvajamo veliko smeti, prav tako vzpodbujamo izdelavo novih izdelkov, kar povzroča onesnaževanje okolja. Ko izbiramo pohištvo, izberimo kvalitetno in trpežno. Tako bomo pomagali naravi in na dolgi rok tudi naši denarnici.

Mentaliteta minimalizma

Čim manj stvari zavržemo, tem manj odpadkov je na našem planetu. Zato razmislimo, katere izdelke resnično potrebujemo in katerih ne. Kupujmo le večnamenske izdelke in tiste, ki jih resnično potrebujemo.

Kupujmo reciklirano pohištvo

Dandanes se reciklira veliko materialov. Glavna sta še vedno les in plastika, ki pa ju najdemo tudi v pohištvu. Zato z izbiro recikliranih izdelkov prihranimo pri življenju kakšno drevo več. Prav tako lahko razmislimo, katere izdelke se da reciklirati in se raje odločimo za tiste.

Foto: Unsplah

Pohištvo naj bo narejeno iz vzdržljivega lesa

Na svetu potrebujemo več gozdov, ne manj. Zato poskrbimo, da se bo posekalo čim manj dreves. Pohištvo, narejeno iz vzdržljivega lesa lahko imamo dlje časa, kar pomeni manj novega pohištva in posledično manj posekanih dreves. 

Pohištvo brez strupenih kemikalij

Vsaka kemikalija, ki je sestavni del pohištva izhlapeva, kar je lahko zelo škodljivo za naravo. Poleg metanala so najnevarnejše prav kemikalije, ki jih dodajajo pohištvu, da bi preprečili oziroma zmanjšali vnetljivost. Izbirajmo pohištvo, ki je obdelano z naravnimi snovmi ali izberimo neobdelanega.


Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča