Kako izboljšati komunikacijo z nadrejenim

Klavdija Rupar 22.04.2019
Foto: Pexels

Imeti dober odnos s sodelavci je zagotovo pomemben dejavnik, da smo pri svojem delu uspešni, a še bolj pomembno je, da imamo dober odnos s šefom. Ta je tisti, ki lahko poskrbi za naše napredovanje in se odloči, ali bomo doblili povišico. Če se mučite pri komunikaciji z njim, to še vedno lahko popravite, ali pa se potrudite komunikacijo vsaj izboljšati. Na kakšen način to lahko naredite, pa spodaj.

Naučimo se kakšen način komunikacije ima nadrejeni najraje

Prilagodimo svoj način komuniciranja njegovemu načinu. Se bolje odzovejo na dogovore preko elektronske pošte ali v živo? Kako novice povedo ostalim članom ekipe? Bolj kot opazujemo njihov način komunikacije, lažje bomo svojega prilagodili.

Foto: Unsplash

Jasna komunikacija

Jasnost v komuniciranju je ključna sestavina za dobro komunikacijo. Ko dobimo nov projekt ali nalogo, postavimo več vprašanj in preverimo vse, kar nismo povsem razumeli. Tako bomo poskrbeli, da bo stvar narejena tako kot so zahtevali.

Bodimo iskreni

Tako v zasebnem kot v službenem življenju je iskrenost izredno pomembna. Če nas nekaj muči ali moti, to povejmo šefu vljudno in s spoštovanjem tudi povejmo. Če želimo postaviti mejo med službo in ostalim življenjem ali smo povsem zasuti z delom, mu to moramo povedati.

Foto: Pixabay

Ponovimo povratne inforamcije

Ko imamo pogovor z našim nadrejenim je pametno, da na koncu ponovimo vse, kar so nam povedali, saj bomo s tem dali vedeti, da smo poslušali in sodelovali. 

Delimo svojo vizijo

Ko z nadrejenim delimo svojo karierno vizijo, ali kaj vse še želimo doseči, pokažemo, da nas skrbi za prihodnost podjetja, v katerem delamo. Ko se pogovarjamo o prihodnosti, bodimo pripravljeni in naredimo raziskavo. Z vsemi informacijami, ki jih bo nadrejeni dobil, nas bo lažje podprl pri naši viziji.

Foto: Pixabay

Ne skrivajmo zasebnosti

Določiti meje v službi je pommebno, a vseeno lahko nekaj zasebnosti razkrijemo. Seveda to ne pomeni, da z nadrejenim postanemo najboljši prijatelji, a nič ni narobe, če vsake toliko povprašamo, kako so preživeli vikend, ali kako so njihovi otroci. Majhna pozornost lahko veliko spremeni.

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča