Kako do več stanovanj ...

CITYLIFE 06.02.2018
Kako do več stanovanj

V Ljubljani in okolici ponudba najemniških stanovanj srednjega cenovnega razreda za srednjeročni in dolgoročni najem vztrajno ne sledi povpraševanju. Ena izmed rešitev, ki bi vsekakor pospešila ponudbo, bi bila sprememba 25-odstotnega nepremičninskega davka.

Predrag Todić, nepremičninski agent pri Ljubljana Nepremičnine opozarja na previsok 25-odstotni davek, ki vsekakor ne vzpodbuja lastnike stanovanj, da bi se odločili za oddajo stanovanj. Ko lastnik stanovanja sešteje vse stroške, je hitro na 50 odstotkih. »Predlagam uvedbo 15-odstotnega davka na celotno obdobje najema, ne samo na 12 mesecev in splošno izboljšanje zaščite lastnikov nepremičnin,« svetuje Todić. Ugodnejši davek, bi vzpodbudil oddajanje stanovanj in večji zaslužek lastnikov stanovanj, kar bi bilo vzpodbudno za širše gospodarstvo.

Nepremičninski agent z več kot 20-letno tradicijo opozarja še na dodatno nujno spremembo nepremičninskega zakona, ki bi bolje zaščitil najemodajalce. »Najprej se moremo zavedati, da potrebujemo spremembe zakona, saj naš zakon ne ščiti najemodajalcev, temveč najemnike,« razlaga Todić. Meni, da bi zakonodajni predlog lahko šel v smeri, da če najemnik ne bi plačeval najemnine tri mesece, bi lahko na sodišču v treh mesecih dosegli izselitev iz hiše ali stanovanja.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča