Kaj vse moramo vedeti, preden se odločimo za otroka?

Klavdija Rupar 17.05.2019
Foto: Unsplash

Zadnje čase veliko razmišljate o otrocih, a še niste prepričani ali ste pripravljeni nanj? Zavedati se moramo, da so otroci zagotovo nekaj najlepšega, vendar z njimi pride tudi ogromno dela, odrekanja in malo časa. Preden se odločite za ta korak, vam spodaj predstavljamo 6 stvari, ki jih morate vedeti preden se odločite za naslednji korak.

S partnerjem se pogovorimo o detajlih

Vzgajanje otroka je odgovornost, ki traja celo življenje. Zato se preden se odločimo zanj moramo pogovoriti, kakšne so naše naloge, kako bomo uravnotežili službo, skrb za gospodinjstvo in otroka. Smo pripravljeni sprejeti otroka, ki ima posebne potrebe, če bomo imeli težave z zanositvijo, smo pripravljeni na alternativo? O vsem tem se je potrebno pogovoriti in odločiti preden pride do zanositve.

Foto: Unsplash

Razmislimo o naših financah

V Sloveniji imamo veliko srečo, da so fakultete in srednje šole brezplačne. Seveda je nekaj stroškov, a ti se ne morejo primerjati z državami, kot je naprimer Amerika. Preden se odločimo za otroka, je pametno, da naredimo pregled naših financ in vidimo, ali smo sploh finančno sposobni. Imamo zagotovoljeno službo? Bomo imeli dovolj za preživljanje še enega živega bitja?  Pametno je tudi, da naredimo nov varčevalni račun, na katerega vsak mesec damo nekaj denarja - ali za prihodnost, ali pa že za bodočega otroka.

Spremenimo življenje na bolje

Kajenje, premalo spanja, pitje alkohola in preveč kofeina lahko povzročijo težave z zanositvijo. Podobno je tudi s procesirano hrano, preveč stresa in izpostavljenostjo slabemu okolju, kjer je prisotnih veliko pesticidov in škodljivih kemikalij. Preden se odločimo za ta korak, obvezno začnimo bolj zdravo živeti, pa ne samo mi, ampak tudi naš partner.

Foto: Unsplash

Začnimo jemati folno kislino

Folna kisilina je poceni, lahko dostopna in jo lahko kupimo v katerikoli drogeriji ali lekarni. Tablete so lahko prebavljive, zato gre za nalogo, ki nam ne bo vzela veliko energije in časa, imela pa bo pozitiven vpliv na našo nosečnost in zdravje na splošno.

Naročimo se na pregled

Četudi smo prepričani, da smo dobrega zdravja, ne škodi če se vseeno naročimo k zdravniku, da zagotovo preverimo, da smo zdravi oziroma, če je karkoli narobe, da to čimprej izvemo in popravimo.

Sledimo našemu ciklusu

Nič ni narobe, če prenehamo s kontracepcijo in upamo na najboljše, je vseeno pametno, da sledimo svojemu ciklusu in poskrbimo, da se lotimo zadev v času ovulacije. Če uporabljamo hormonsko kontracepcijo je pametno, da z njo prenehamo dva ali tri mesece preden se odločimo zanositi. Le tako se bo telo znebilo hormonov in se vrnilo v redni ciklus.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča