Hekatoni so trendi

CITYLIFE 28.10.2022
lit-hekaton-2022post

Prvi hekatoni so se pojavili v Združenih državah Amerike, namenjeni pa so bili predvsem informatikom, programerjem in oblikovalcem. Ti so se v ekipah lotili reševanja danih problemov na način, da so rešitve zanje razvili v obliki aplikacij. Na voljo so imeli določen čas, na koncu pa je bil izbran zmagovalec. 

Danes tematike hekatonov niso več omejene zgolj na področje informatike, zasledimo jih namreč lahko v mnogih različnih panogah, rešitve izzivov pa presegajo meje aplikacij in računalništva. Ker so hekatoni odlične priložnosti, da mladi razvijajo nova poznanstva, širijo svoje znanje in pridobivajo izkušnje, ni presenečenje, da so le-ti med njimi vedno bolj priljubljeni. Vedno več jih lahko opazimo tudi pri nas. Naslednji, ki ga ne gre zamuditi je LIT hekaton, ki se začne 11. novembra

Zmagovalna ekipa bo prejela 2.000 evrov
Med področji, ki zlasti mladim predstavljajo nekaj neznanega, sta tudi zavarovalništvo in osebne finance. Da bi jim področja približali, Slovensko zavarovalno združenje v okviru projekta LIT (lajf = igra tveganja) že drugo leto zapored organizira LIT hekaton, v katerem je lani sodelovalo več kot 150 študentov in dijakov iz cele Slovenije.

Med reševanjem izziva bo tekmovalcem na voljo podpora LIT mentorjev, ki prihajajo iz različnih zavarovalnic, poleg njih pa bodo letos v mentorski vlogi tudi zmagovalci lanskega LIT hekatona. Tekmovalci se bodo spopadli z izzivom s področja finančnega opismenjevanja, zmagovalna ekipa pa bo prejela nagrado v višini 2.000 evrov.

Prijave na LIT hekaton so odprte do 7. novembra, oziroma do zapolnitve mest. Ekipa mora šteti tri ali štiri člane, prijave pa je mogoče oddati preko obrazca. Več o projektu si lahko preberete na LIT profilih na Instagramu in Facebooku ter spletni strani.

Izbor urednika