Dvorac Belaj - čudovita istrska pokrajina in nagrajeno vino

Klavdija Rupar 13.03.2021
belaj-351

Dvorec Belaj, ki ga najdemo v osrčju hrvaške Istre, je edino posestvo na Hrvaškem, kjer sta se vinogradništvo in dvorec razvila simultano, najdemo pa ga na vrhu gore Učke. Celotno posestvo vsebuje grad, dva prizidka in 12 hektarjev velik vinograd. Razvoj posestva je posledica dolge zgodovine vinogradništva v Belaju, obenem pa je ravno vinogradništvo poskrbelo za izredno pomebnost posestva v celotni regiji. 

Svetovno znana vina

Dvorec Belaj wineray je bila ustanovljena leta 2011 s strani družine Belay. Vse od leta 2016 dalje celotna produkcija vina poteka samo v vinogradih, ki se nahajajo okoli posestva. Vina, ki nastajajo, so svetovno znana in pogosto dobivajo tako srebrne in zlate medalje na večjih mednarodnih tekmovanjih. Med njimi najdemo Malvazijo, Malvazijo Selection, Chardonnay, Chardonnay Selection, Belaj Blend, Merlot, Merlot Noir, Rose in posebna linija Blend the End.

Restavracija z domačo hrano in krasnim razgledom

Poleg čudovitega posestva in vinogradov, v katerih nastajajo vrhunska vina, ki jih najdemo tudi v Sloveniji, je v dvorcu tudi restavracija. Gre za prijetno restavracijo, ki sprejme 35 gostov. Poleg notranjega dela ima tudi teraso, na kateri si lahko ogledate sončni zahod nad vinogradi in je namenjena 50 gostom. Vse jedi so pripravljene po konceptu, da je med kmetijami, s katerih pridobivajo hrano in krožnikom, ki ga postrežejo, nič kilometrov, kar pomeni, da je vsa hrana lokalna in domača. Jedi pa so seveda primerno tudi pokombinirane z domačimi vini.

Če se boste v prihodnosti znašli v tem delu Istre, vam vsekakor pripročamo obisk dvorca, pa četudi se ustavite le na enem kozarčku vina.


Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča