Dokumentarec Fake Famous o digitalnem svetu, ki nas obkroža

Klavdija Rupar 12.03.2021
fakefamous1

A to naredijo tako, da kupijo umetne sledilce in bote, s katerimi si želijo dvigniti svojo popularnost. Gre v bistvu za razkritje, kako je dejansko videti realnost za selfijem, ki ga vidimo na Instagramu in kako naj bi v resnici živeli influencerji.

Fake Famous raziskuje pojem slave in vpliva v času digitalne dobe in pripravi pravi mali družbeni eksperiment.

Novinar in prvič v vlogi režiserja Nick Bilto skupaj s svojo ekipo pripravi kasting, na katerem izbere mlado igralko Dominique, modnega oblikovalca Chrisa in asistenta v nepremičninski agenciji Wylia. Vsi imajo na svojih profilih precej malo sledilcev, vendar si želijo postati digitalne zvezde, zato jim kupijo sledilce in bote, ki poskrbijo za engagement na njihovih družbenih profilih. Vsakodnevno jim te umetni sledilci zrastejo za več tisoč na dan.

Med prikazovanjem, kaj se v resnici dogaja za slavo vplivnežev, želijo prikazati tudi našo obsedenost s številom všečkov, sledilcev in kako močno je naš digitalni svet precej bolj umeten, kot je videti na prvi pogled. Dokumentarec pa pokaže tudi, da je navzven sicer življenje vplivnežev čudovito, a se v ozadju skriva še marsikaj drugega, tudi neprijetnega.

Čeprav je ideja za dokumentarcem zanimiva in primerna času, pa se je v večih tujih medijih že pojavila polemika, da so ustvarjalci filma brez dovoljenja vzeli fotografije pravih vplivnežev in jih uporabili za namen filma, kar pa še zdaleč ni v redu. 
Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča