Nova dokumentarna filma ob praznovanju dneva žena

CITYLIFE 07.03.2021
uganka-s-kostmirevolucija-spola

Prvi izmed dveh dokumentarnih filmov bo Ženske, ki so se borile proti Hitlerju, čigar premiera bo v ponedeljek, 8. marca, ob 21. uri. Dokumentarni film razkriva usodo žensk, ki so se uprle nacistični ideologiji ter barbarstvu in to kljub tveganju upora proti sistemu. Matere, delavke, komunistične aktivistke, socialistke ali konservativke, redovnice, študentke; bile so iz vseh družbenih slojev in začuda nekdanje vzorne državljanke Tretjega rajha. Nekatere so se povezale v različna omrežja, druge so sodelovale s svojimi možmi, zaročenci ali prijatelji. Nekatere so se proti sistemu borile tudi same. Njihovo življenje je bilo negotovo in živele so v stalni nevarnosti, da jih bodo sosedje ali sorodniki izdali; posredovale so zaupne informacije, širile protinacistične letake in reševale Jude pred deportacijami. Če so jih aretirali, so jih zaprli, deportirali ali celo usmrtili. Desetletja so veljale le kot sodelavke bolj slavnih moških odpornikov in to do te mere, da njihov dejanski prispevek v boju proti nacizmu nikdar ni bil niti preučevan. Kdo so bile te ženske? Zakaj so se odločile, da bodo nasprotovale režimu in ogrozile sebe in svoje družine? Kakšno je bilo njihovo ozadje? Ta dokumentarec razkriva še vedno pogosto neznano zgodbo o Nemkah, ki so bile del odporniškega gibanja, a počasi tudi te junakinje stopajo iz sence. Med njimi so uslužbenka ministrstva za propagando Libertas Schulze-Boysen, novinarka Ruth Andreas-Friedrich in študentka Sophie Scholl.

Ženske, ki so se borile proti Hitlerju

Moški lovci in ženske zbiralke – to je slika prazgodovine. V drugem dokumentarnem filmu na kanalu Viasat History bomo ob mednarodnem dnevu žena to teorijo postavili pod vprašanje. Uganka s kostmi: Revolucija spola, ki ga bomo premierno predstavili 8. marca ob 22.05 razkriva znanstvene metode, ki se običajno uporabljajo v forenziki in so raziskovalcem po vsem svetu pomagale do novih spoznanj o prazgodovini. Moški je kot lovec dolgo veljal za glavnega hranilca družine in kot tak naj bi bil na vrhu družbene lestvice od samega začetka človeške zgodovine. Toda po mnenju mnogih današnjih raziskovalcev to ni res. To teorijo so zgodnji arheologi šele v 19. in na začetku 20. stoletja postulirali kot 'naravno'. Vsa odkritja pa se ne skladajo s to sliko in na dan prihaja vedno več drugačnih interpretacij, saj so arheologi predstavili mnoge znane vzornike in razkrili nekaj presenetljivih dejstev. Ta izjemna posebna oddaja razkriva resnico o tem, ali so umetniki iz kamene dobre, bogate princese iz bronaste dobe in s sekirami vihteči Vikingi sploh obstajali. 

Ko bo svet v ponedeljek, 8. marca 2021, praznoval mednarodni dan žena, bodo na kanalu Viasat History predstavili dva izjemna dokumentarna filma, ki razkrivata navdihujoče dosežke žensk in razsvetljujoča dejstva o ženski revoluciji. Prvi bo na sporedu ob 21. uri (Ženske, ki so se borile proti Hitlerju), drugi pa ob 22.05 (Uganka s kostmi: Revolucija spola).

Za več informacij obiščite viasathistory.si, vabljeni tudi k spremljanju vsebin na facebook.com/ViasatHistorySI

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča