Čas je za nove praznične tradicije!

Klavdija Rupar 16.12.2020
pexels-photo-4834891

Še tisti, ki niso niti malo tradicionalistični, božič in decembrske praznike radi praznujejo v nekem tradicionalističnem slogu. Sama se nimam za tradicionalistko, pa vsako leto božič praznujem na povsem enak način in od tega ne odstopam. No razen letos, ko bo vse tradicije potrebno prilagoditi trenutnim razmeram. Čeprav nam tradicije dajejo uteho in predstavljajo neko udobje, bo letos še posebej normalno in pomembno, da se mogoče lotimo tudi novih načinov za preživljanje praznikov. Kako to naredite?

Najprej se vprašajte, v katerih aktivnostih uživate

Ko postavljate svoje nove tradicije, v katerih zadevah ste uživali kot otroci (ali v čem ste uživali npr. še lansko leto). Lahko je to družinsko okraševanje božične smrečice, pitje vroče čokolade, gledanje božičnih filmov ali peka slastnih piškotov. Zapišite si vse spomine, nato pa delite te ideje z ljudmi, s katerimi boste preživeli letošnje praznike in videli boste, ali jim je katera všeč.

Nato pomislite, katerih nikakor niste marali

Tukaj se začne postavljati nove tradicije. Že kot otrok niste marali nekaterih božičnih aktivnosti in ste komaj čakali, da odrastete? Ne marate kuhanja ali peke piškotov? Najbolj primerno je, da pozabite na tradicije, ki ste jih počeli z družino, če vas te navdajajo s slabimi spomini ali nelagodjem. Namesto tega se raje osredotočite na stvari, ki vam prinašajo veselje in bi jih radi na novo preizkusili.Začnite z manjšimi stvarmi

Ko se spominjate praznovanja božičnih praznikov, zagotovo opazite, da razen hrane, skoraj nobena druga stvar ni bila točno do minute natančno planirala. Prav tako se kot odrasli zagotovo ne spominjate gore daril, ampak bolj lepih in čudovitih trenutkov, ki ste jih preživeli s svojo družino. Prazniki vsekakor niso materialne dobrine, ampak kvaliteten čas preživet z našimi najdražjimi.

Razmišljajte izven cone udobja

Dobro si oglejte seznam prazničnih aktivnosti, ki ste jih radi počeli kot otroci. Ampak tokrat namesto klasične peke piškotov, skupaj z družino poglejte tečaj kuhanja in se naučite nekaj novega. Ali pa skupaj izdelajte adventni venček, zavijte darila, ali izpeljite dobrodelni projekt. Dokler boste pokazali, da radi počastite družinske tradicije in njihove korenine, a jih obrnete na svoj način, boste ustvarjali spomine, ki bodo ostali do konca življenja.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča