BLIŽA SE EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

CITYLIFE 06.11.2017
Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO)

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj prepoznavnih in uglednih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov(ETZO). V tednu, ki bo letos potekal med 18. in 26. novembrom 2017, bodo potekale aktivnosti, katerih cilj je spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu ter promovirati trajnostno naravnane prakse.
Ponovna uporaba, ko stvarem damo novo življenje
V Sloveniji pri preprečevanju nastajanja odpadkov dosegamo vedno boljše rezultate, kljub temu pa zadnji podatki še vedno kažejo, da v povprečju vsak od nas zavrže več kot 10 kilogramov še uporabnih stvari na leto. V okviru akcije ETZO, kjer vsako leto nastajajo pobude za nove načine promocije zmanjševanja odpadkov, letos posebno pozornost namenjajo temi "ponovne uporabe". Ta spodbuja, da na rabljene ali odvečne predmete ne gledamo kot na odpadke, pač pa priložnost, da lahko predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa jim z manjšimi posegi omogočimo novo življenje.
Premisli, predelaj, ponovno uporabi
Česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, in proizvajamo nove odpadke. Ponovna uporaba ni samo enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija, ki jo lahko udejanjimo s tremi preprostimi koraki:

  • Premislite – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki ga boste uporabili večkrat.
  • Predelajte – preden izdelek zavržete, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, ga popravite ali mu z manjšimi posegi spremenite namembnost.
  • Ponovno uporabite – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

Cilj letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je spodbuditi odgovornejšo in trajnostno naravnano potrošnjo in ljudem pokazati, kako preprosto je vdihniti novo življenje izdelkom, za katere smo menili, da so postali neuporabni, in najti vrednost tudi v starih stvareh. V lanskem letu se je Slovenija tudi prvič uvrstila med finaliste nagrad Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki nagrajuje najbolj odmevne in učinkovite pristope na področju ozaveščanja o zmanjševanju količine odpadkov.

Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov se lahko pridružimo vsi - nevladne organizacije, šole, bolnišnice, kulturne ustanove, zavodi, društva, podjetja in posamezniki. Kako? Tako da v tednu organiziramo aktivnost, ki bo prebivalce ozaveščala o tem, kako lahko na preprost način poskrbimo, da odvečni predmeti ne končajo med odpadki pač pa zaživijo novo življenje in tako aktivno pripomoremo k zmanjšanju števila odpadkov. Svojo akcijo lahko prijavimo do 10. novembra 2017na spletni strani Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Vse prijavljene akcije se bodo potegovale za nagrado European Week of Waste Reduction Awards, ki jo Evropska komisija podeljuje za najbolj inovativne pristope na področju preprečevanja odpadkov.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča