Barve za dom, ki pomirjajo

Klavdija Rupar 05.06.2019
Foto: Pexels

Tempo življenja je hiter, dnevi so dolgi, naporni in polni različnih opravkov. Zato je vse, kar si želimo po dolgem dnevu, nekaj miru. Seveda v to spada tudi umirjeno in urejeno okolje našega doma, v katerem se moramo počutiti sproščeno in pomirjajoče. Zato vam danes predstavljamo barve, s katerimi moramo pobarvati sobe v stanovanju, če si želimo miru.

Kot kažejo študije, je favoriziranje ene barve pred drugo popolnoma subjektivno, a vseeno sta zelena in modra barva najbolj popularni barvi. Ko ljudje pogledamo te dve barvi - še posebej mornarsko modro - se naš utrip srca zmanjša ter ustvari občutek sprostitve in miru.

Gre za raziskavo, ki so jo naredili v več kot 100 državah med 26000 ljudmi in ugotovili, da sta te dve barvi (v različnih odtenkih) najbolj priljubljeni.

Bolj kot je barva drzna, bolj jo ljudje povezujejo s stimulacijo in navdušenjem, bolj je svetla, bolj jo povezujejo s sprostitvijo in spokojnostjo. Če torej razmišljate o dodajanju barv v svoje domovanje, sta modra in zelena barva, najbolj primerni izbiri.

Spodaj vam zato predstavljamo nekaj dodatkov za dom v teh dveh barvah.

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča