8. februar 2019 - muzeji in galerije vabijo na brezplačni obisk

Klavdija Rupar 06.02.2019
Foto: Slovenia info / Urban Urbanc

V petek je 8. februar, kar pomeni, da Slovenci praznujemo državni praznik in dela prost dan. Na dan smrti našega največjega pesnika Prešerna, si tako lahko privoščimo kakšen enodnevni izlet, ali pa se odpravimo v galerijo in muzej, saj so na ta dan brezplačne vstopnine po celi Sloveniji.

Kam se torej lahko odpravimo na brezplačni obisk muzejev in galerij?

Prešernov smenj v Kranju

V Kranju poteka teden kulture od 1. pa vse do 8. februarja, ko mesto zaživi v okviru prireditve Prešernov smenj, ki oživi spomin na 19. stoletje in na našega največjega pesnika. Gre za eno najbolj prepoznanih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. 8. februarja pa na ulicah Kranja poteka sejem domače in umetnostne obrti, prepevanje pevskih zborov in recitacije Prešernovih pesmi, plesi folklornih skupin, voden ogled Kranja in ogled Rovov pod starim Kranjem, vožnja s kočijo in mnogo drugih kulturnih dogodkov.
visitkranj.com

Foto: Visit Kranj

Umetnostna galerija Maribor

Ob Prešernovem dnevu široko odpira svoja vrata in vabi nemirne duše, pa tudi vse druge obiskovalce, v zavetje vizualne umetnosti.

Na slovenski kulturni praznik bo vstop v UGM brezplačen, razglednice, zloženke, katalogi in sploh vse publikacije UGM v muzejski trgovini pa 30 % cenejše. Na ogled nudijo veliko mednarodno razstavo sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okej? v razstavišču UGM, izbor iz Zbirke UGM pod naslovom Ulica v UGM Kabinetu in Šivarije – očarljive pravljične junake Manice K. Musil v UGM Studiu.
ugm.si

Narodni muzej Slovenije

Petek, 8. februarja 2019, od 10. do 18. ure na Muzejski in Metelkovi

Na slovenski kulturni praznik muzej široko odpira vrata: vstopite skoznje! Obisk muzeja in prireditve so brezplačni (z izjemo razstave Zlato kitajskih cesarjev), v muzejski trgovini pa bodo mnoge publikacije na voljo z 20 % popustom.

8. februarja si lahko razstavo Zlato kitajskih cesarjev ogledate po znižani ceni.
narmuz-lj.si

Prešernov dan na ljubljanskem gradu

Na Ljubljanskem gradu so pripravili pester kulturni program, ki so ga za najmlajše začinili z zanimivimi zmajskimi vsebinami. Na osrednji kulturni praznik si boste lahko vsi kulturni sladokusci brezplačno ogledali stalni razstavi Slovenske zgodovine in Lutkovnega muzeja, kratki film o zgodovini gradu ter se povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem. Poleg tega se nam boste lahko pridružili na katerem izmed brezplačnih vodenih ogledov, na katerih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi.
ljubljanskigrad.si

Foto: Ljubljanski grad

Kobilarna Lipica

Največji praznik slovenske kulture bo v Lipici seveda v znamenju Prešerna, ko bodo v Kobilarni Lipica na široko odprli vrata. Na ta dan bomo kobilarno Lipica lahko obiskali brezplačno.

Srečali se bomo s Prešernom, ki bo skupaj z Julijo delil fige in svoje stihe v zgodovinskem jedru kobilarne, prisluhnili zmagovalni pravljici o Lipici in lipicancih, ki je zmagala na prvem literarnem natečaju Kobilarne Lipica in Kosovelove knjižnice Sežana, in stkali neprecenljiva prijateljstva s prekrasnimi lipicanci.
lipica.org

Naslovna fotografija: Foto: slovenia info / Urban Urbanc

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča