5 nepričakovanih razlogov, zakaj imamo močno željo po določeni hrani

Klavdija Rupar 21.07.2020
pexels-photo-3184183

Imate kdaj občutek neverjetne želje po hrani? Ko komaj čakate, da boste lahko ugriznili v slastno jed in se kar ne morate načakati tega trenutka? Takrat je edina stvar, ki lahko pomaga, da si to jed dejansko privoščite. A vzrokov za neizmerno željo po hrani je lahko kar nekaj, nekateri med njimi so zares nepričakovani. Spodaj jih naštejmo nekaj.

Pomanjkanje vitaminov

Ko imate hudo željo po hrani, to pomeni, da vašemu telesu primanjkuje določenih hranil. Med menstruacijo nekatere hlepite po hrani, ki je bogata z železom npr. rdeče meso, druge pa si raje privoščijo čokolado, kar pomeni, da jim primanjkuje magnezija. Študija iz leta 2007 je pokazala, da imate ponavadi željo predvsem po visoko kalorični in mastni hrani. Vse to pa vodi do tega, da vam primanjkuje vitaminov. A namesto, da v telo vnašate slabo hrano, se raje pogolobite v to hudo željo in ugotovite, kaj točno vam želi povedati.

Foto: Pexels

Slabe prehranske navade

Bodimo realni: če jeste slabo hrano, si želite še več slabe hrane. Če si npr. želite čipsa, to ne pomeni, da si želite sol in bele kalorije, ampak ste čips vzeli kot navado, ki se je spremenila v hudo željo. To pomeni, da vsakič, ko ste lačni in jeste slabo hrano, si bo vaše telo želelo še več slabe hrane. Na začetku vam bo ta hrana fantastična, čez čas pa boste morali pojesti ogromno enake hrane, da boste spet čutili navdušenje nad njo. Podobno kot z odvisnostjo od drog ali cigaret.

Spomini in asociacije

Imate mogoče spomine na otroštvo, ki vas spomnijo na določeno hrano? Če ste v otroštvu npr. ob določeni aktivnosti jedli točno določeno hrano, potem je možno, da ob tej isti aktivnosti danes čutite potrebo po točno tej hrani. A ne pozabite - ponavadi so te želje izredno impulzivne in jih hitro lahko obžalujete.

Foto: Pexels

Sporočila s hrano

Sledite več različnim Instagram profilom s hrano? Ali pa v mapo na Pinterestu ves čas shranjujete slastne recepte? In vsi tisti plakati in oglasi, ki oglašujejo hrano in vam sledijo ves čas? Vse to ima lahko velik vpliv na vaš apetit. Vaši možgani so vsakodnevno bomabardirani s hrano, kar pomeni, da si to hrano bolj pogosto želite, nima pa to nobene veze s tem, da bi vam manjkalo določenih hranil. A ta potreba bo izginila šele, ko jo boste zadovoljili.

Dehidracija

Zdrava prebava in sijoča polt - oboje je rezultat pitja vode. Obenem pa premalo popite vode lahko vodi tudi do močne želje po sladkorju. Ko ste dehidrirani, določeni organi npr. jetra težje izločajo glikogen, kar povzroči željo po hrani. Nič takšnega tudi ni, če telo željo po vodi spremeni v željo po hrani.

Foto: Pexels


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča