5 nasvetov za kvalitetno življenje

Lana Bauman 17.02.2019
Foto: Unsplash

Hitro življenje včasih pušča negativne posledice - preutrujenost, žalost, depresijo, asocialnost, ... Da bi naše življenje bilo kvalitetno, polno smeha, radosti in zdravja pa ni potrebno veliko. Le nekaj navad lahko očitno spremeni kakovost našega vsakdana. 

1. Bodimo prijazni do neznancev

Srečo najdemom že v majhnem dejanju prijaznosti. Vsak dan namenimo nekaj prijaznosti popolnemu neznancu; podarimo nasmeh, odstopimo sedež, se zahvalimo trgovki,... Prijaznost do drugega v človeku namreč zbudi srečo in zadovoljstvo. 

2. Jutranji ritual

Najpomembnejši del dneva je jutro. Takrat so naše misli čiste in sproščene. Takrat imamo priložnost, da se napolnimo z energijo, ki jo želimo čez dan. Ustvarimo jutranji ritual - v naš um vlijmo pozitivne misli, bodimo hvaležni, prepoznajmo energijo, ki nas obdaja in jo uporabimo sebi v prid.

3. Vstanimo zgodaj

Ob zgodnjih jutranjih urah vlada mir - ko mestni vrvež še spi in ko okrog nas ne razhajata službena panika in nervoza. Ker nam čez dan običajno zmanjka časa, ki bi ga posvetili sebi in svojim razvadam, vstanimo zgodaj in si ga podarimo. Čas in srb zase sta najpomembnejša elementa kvalitetnega in srečnega živlejnja. Pa tudi, če to pomeni, da odpremo najljubšo knjigo, poslušamo glasbo ali spijemo kavo v miru.

4. Odpuščajmo

Jeza in stres sta sovražnika človekovega zdravja, zato se naučimo odpuščati. Vsi smo ljudje, vsi delamo napake. Začnimo pri enostavnih stvareh; odpustimo partnerju, ker je pozabil kupiti mleko, odpustimo ljubjenčku, ki je raztrgal copate,... Ko se naučimo odpuščati male stvari, se lotimo večjih, pomembnejših. Jeza ne škodi nikomur tako, kot nam samim. 

5. Preživimo dan brez ure

V hitrem in napornem načinu življenja, v katerem živimo, nas čas nenehano preganja. In to vodi v stres. Kot smo že omenili, je stres velik sovražnik našega zdravja, zato si en dan v tednu privoščimo dan brez ure. Počnimo to, kar nam v tistem trenutku ustreza ne glede na čas. Osvobodimo se napetosti in preživimo miren dan, brez časovnega preganjanja.

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča