5 blagodejnih trikov za zmanjšanje uporabe tehnologije

CITYLIFE 03.02.2020
Tehnologija

Poiščimo alternativne možnosti

Vsakdo lahko najde knjigo po svojem okusu. Foto: Christin Hume / Unsplash

Sestavimo seznam alternativnih "priboljškov", ki si jih lahko med dolgočasenjem privoščimo namesto tehnologije. Ko si zaželimo brskanja po spletu, raje sezimo po napetem romanu ali pa se nagradimo s preprostimi joga vajami. 

Odpravimo sprožilce

Foto: Mia Baker / Unsplash

Nekateri ljudje so navajeni, da svoj telefon preverijo ob vsaki rdeči luči, spet drugi ga uporabljajo preprosto zato, ker je v bližini. Pomembno je, da odpravimo sprožilce uporabe elektronskih naprav. Mobilni telefon med vožnjo tako spravimo na zadnje sedeže ali celo v prtljažnik in sčasoma se ga bomo odvadili uporabljati med vožnjo. 

Postavimo meje

Foto: Pexels

Pomembno je, da svojim družinskim članom, prijateljem in sodelavcem razložimo, da nismo in nočemo biti dosegljivi 24 ur na dan. Tako se tudi ne bodo jezili, če jim v času odklopa od tehnologije takoj ne odpišemo.

Preberite še: 9 zdravih navad iz vsega sveta, po katerih bi se morali zgledovati

Jejmo brez telefona

Med obrokom se posvetimo hrani in družbi. Foto: Pexels

Po svetu se odpira vse več barov in restavracij, ki prepovedujejo uporabo telefonov. Za to imajo dober razlog, saj postaja vse bolj normalno med obrokom namesto uživanja v hrani in pogovora bujiti v telefon ali računalnik. Tudi doma nam bo koristil dogovor o obrokih brez tehnologije, tako pa bomo po mnjenju znanstvenikov tudi bolj srečni.

Ponoči se odklopimo

Tehnološki pripomočki blizu postelje škodujejo našemu spancu. Foto: Pexels

Navada mnogih izmed nas je zaključiti dan s pregledom dogajanja na socialnih omrežjih. To vedenje škoduje kvaliteti spanja, saj se morajo naši možgani umiriti in pripraviti na počitek. Najbolje za naše zdravje bo, da računalnik in mobilnik ponoči hranimo kar izven spalnice. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča