4 tehnologije, ki bodo povsem spremenile naša življenja

CITYLIFE 13.08.2018
4 tehnologije

Živimo v času, ko do sprememb prihaja hitreje kot kadar koli prej. Najstniki danes skoraj ne odpirajo več elektronske pošte, telefon uporabljajo za vse, le za telefoniranje ne. V letu 2015 je število sporočil, poslanih v aplikaciji WhatsApp, kar za dvakrat preseglo število SMS- sporočil, poslanih pri vseh mobilnih operaterjih na planetu. Zdaj je to razmerje že pet proti ena. Tehnološka podjetja so danes najbogatejša podjetja na svetu.

4 tehnologije, ki bodo po mnenju vizionarja in velikega poznavalca tehnologij Petra Hinessena zaznamovale prihodnje desetletje, so:

  • 1.    Umetna inteligenca
  • 2.    Internet stvari
  • 3.    Mrežna logika: tehnologije kot je veriženje podatkovnih blokov (blockchain)
  • 4.    Obogatena in virtualna resničnost

Umetna inteligenca oziroma pametni računalniki postajajo vse pametnejši. Niso več odvisni le od človeka temveč so se sposobni učiti sami. Podjetje Google je v letu 2016 predstavilo storitev Google Home, ki razume ukaze in vam naroči taksi ali pa kosilo. Predstavljajte si, kaj vse bodo te naprave znale čez 5 let.

Pametni niso le računalniki, temveč tudi vse druge naprave v našem okolju, ki se med seboj povezujejo. Avtomobili, pralni stroji, ključavnice in podobno. Ko vse to povežemo še z robotiko, dobimo 4. industrijsko revolucijo, ki bo prinesla popolno reformo delovnih procesov in delovnih mest

Potem sta tu še mrežna logika in obogatena ter virtualna resničnost. Prvo najbolj poznamo pod tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, ki je po mnenju strokovnjakov le vrh ledene gore. Prinaša velike spremembe na področju transakcij. Največje spremembe pa se sprva napovedujejo predvsem v finančništvu.

Če bo mrežna logika bolj vplivala na poslovanje, pa se bosta virtualna in obogatena resničnost veliko bolj dotaknili našega vsakdanjega življenja. Ne zgolj svet video iger, pomislite, kako lahko virtualna resničnost spremeni učenje ter kako lahko iz preprostega branja in gledanja preidemo v izkušnjo.
Peter Hinssen prvič prihaja tudi v Slovenijo in bo govorec na letošnji konferenci SEMPL, ki bo 29. in 30. novembra 2018 v portoroškem Grand Hotelu Bernardin. Odkrijmo medijsko-komunikacijske trende v regiji ceneje. "Early Bird" vstopnice so na voljo le še kratek čas. 

Izbor urednika