3 aktivnosti na prostem v Sloveniji, po izboru revije National Geographic

Lana Bauman 28.05.2019
Foto: slovenia.info / Tomo Jeseničnik

Rafting po reki Soči

Značilna po svoji turkizni, kristalno čisti vodi Soča vsako leto privabi veliko obiskovalcev. Turisti so že samo ob pogledu na reko očarani, ko se spustijo bližje rečni strugi, zaplavajo v ledeni vodi ali se podajo na rafting, jih reka s svojo lepoto in veličastnostjo popolnoma prevzame. Barvo povzročajo mineralne usedline, dodatno vrednost reka pridobi z edinstveno naravo, skozi katero teče. Obisk Soče je posebno prijeten poleti, saj v gorskem ozračju lažje zadihamo, kristalna Soča pa nas osveži bolje kot vsak skok v morje.

Rafting na Soči. Foto: slovenia.info / Iztok Medja

Planinarjenje v Trenti

Pohodniške poti, ki jim ni konca. Trenta navdušuje s svojimi lepotami, vrhovi, pašniki, slapovi in majhnimi brunaricami, v katerih se lahko okrepčamo. Trenta leži v Triglavskem narodnem parku. Njene poti vodijo čez najvišji slovenski prelaz Vršič, del poti pa sodi pod Alpe- Adria-Trail. Primerna je za nedeljske sprehode kakor za prave pohodniške podvige. 

Dolina Trenta. Foto: slovenia.info / Alen Kosmač, Sidarta

Kolesarjenje čez prelaz Vršič

Prelaz, ki povezuje Kranjsko Goro in Trento, je bil zgrajen v prvi svetovni vojni. Njegova nadmorska višina je 1611 metrov in predstavlja kolesarski podvig, ki ga vsaj enkrat v življenju opravi vsak zagnani kolesar. Pot se začne v Tolminu in vodi ob reki Soči vse do znane turistične atrakcije Most na Soči. Na poti je veliko manjših znamenitosti in odtisov dogajanja prve svetovne vojne. Pogled iz vrha je dih jemajoč.

Gorsko kolesarjenje. Foto: slovenia.info / Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Iztok Noč

Foto: slovenia.info / Tomo Jeseničnik

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča