Skrivnost lepih in sijočih las

Klavdija Rupar 29.09.2022
lepilasje-unsplash

Ne glede na to kakšne preparate in izdelke uporabljate, vaši lasje so vedno brez leska in volumna. Res ne veste več, kaj narediti. Ste pomislili, da je težava v vaši prehrani? Da mogoče pojeste preveč ene hrane in premalo druge?


Foto: Pexels

Hrana močno vpliva tako na kožo kot na vaše počutje, v bistvu pa tudi na vaš videz, še posebej videz las.

Zato smo danes pripravili nekaj nasvetov, kateri hrani se izogibati in katero jesti za lepše in bolj svetleče lase.

Hrana, ki se ji morate izogibati

Sicer ni pametno, da se povsem izognete kateri hrani, a če želite lepe lase, je spodnja hrana tista, ki si je poskusite čim bolj izgoniti oz. jo jesti v manjših količinah:

  • ribe, kot so losos in sardine, so za vaše lase dobre, ribe, ki vsebujejo veliko živega srebra, kot so mečarica in nekatere vrste tune pa lahko vplivajo na izgubo las.
  • sladkor - zaradi sladkorja lahko hitro dobite prhljaj ali serboični dermatitis, koža na lasišču pa postane srbeča in razdražena.
  • hrana z malo beljakovin - lasje so narejene iz belljakovin, zato potrebujete hrano, ki ima veliko beljakovin.
  • alkohol - preveč alkohola lahko vodi do zmanjšanja cinka v vašem telesu, ki je potreben za zdravo rast las. Obenem pa tudi vpliva na vašo kožo, jo izsuši in povzroči dermatitis in prhljaj.

Foto: Pexels

Katera pa je dobra hrana za vaše lase?

Najboljša izbira je polnovredna in čim manj procesirana hrana. Zdrave maščobe, veliko vitaminov, kotsso C, B6 in cink, vse to bo pripeljajo do čudovitih las.

  • omega 3 maščobne kisline - to najdete v ribjem olju, semenih, mandljih in orehih. Ne le da bodo z njim vaši lasje sijoči, pomaga lahko tudi pri zdravih možganih in izboljša vaše razpoloženje
  • Vitamini B6 in B12 - losos, ostrige, solate, jajca in polnozrnati izdelki, pomagajo pri izdelavi novih krvnih celih, ki prenašajo kisik in hranila do vašega lasišča in lasnih mešičkov - to pa pomaga pri rasti las.
  • Železo - zdrav mineral, ki ga ne smete spregledati. Poveča cirkulacijo in vodi kisik do vaših lasnih korenin. 
  • Vitamin C - še en pomemben mineral za zdravje las. Povečuje produkcijo kolagena in je eden najbolj pomembnih hranil, ki poskrbi za vaše sijoče lase.
  • Cink - omogoča, da maščobne žleze na lasišču delajo tako kot morajo.


Izbor urednika