Razlogi, zakaj moramo spati brez telefona

Klavdija Rupar 21.12.2018
Foto: Unsplash

Vsak večer pred spanjem pregledamo še zadnje objave na Facebooku in Instagramu in prva stvar, ki jo zjutraj naredimo je, da pogledamo na telefon. Uporabljamo ga kot budilko in večkrat se zgodi, da kar zaspimo na njem ali z njim v rokah.  A telefon v spalnici ni najboljša ideja. Spodaj so razlogi zakaj.

1. Telefon v drugi sobi pomeni, da dela ne nosimo v spalnico

Če telefon pustimo v drugi sobi, damo možganom možnost, da ne razmišljajo o delu, ampak o drugih stvareh. Ne glede na to, ali počivamo ali uživamo v pogovoru z ljubljeno osebo, spalnica je prostor, v katero ne bi smeli nositi dela.

2. Modra svetloba uničuje naše spanje

Če si želimo spanca, ki nas bo spočil, modra svetloba, ki jo oddaja telefon to hitro lahko uniči. Četudi imamo občutek, da nas telefon uspava, pa je kakovost spanja slabša zaradi izpostavljenosti modri svetlobi. Telefon je dobro uporabljati samo pri dnevni svetlobi in nikakor ne v temi.

Foto: Unsplash

3. Prekinimo zasvojenost

Če je bila vaša prva reakcija na ta članek, da zagotovo ne morete pustiti telefona v drugi sobi, to pomeni, da ga zagotovo morate, saj ste odvisni od njega. Če samo pomislimo, da moramo telefon pustiti v drugi sobi in nas to moti oziroma nas dela anksiozne, potem moramo obvezno začeti delati to.

4. Boljša jutra

Ko nam zjutraj zazvoni budilka in v roke primemo telefon, se naše jutro začne z digitalnim vplivom in družbeno zavistjo. Namesto, da gledamo, kaj so drugi delali prejšnji večer, je bolj pametno, da meditiramo ali preberemo nekaj strani knjige. Preskočimo gledanje družbenih omrežij in dan začnimo bolj umirjeno.

Foto: Unsplash

5. Posvetimo več časa svojim ljubljenim

Naš partner je zagotovo bolj primeren za stiskanje kot telefon, s telefonom pa lahko vplivamo tudi na naše spolno življenje. Več kot uporabljamo telefon v spalnici, manj bomo imeli prave komunikacije in povezanosti z našimi najbližjimi, obenem pa lahko tudi hitro ubijemo razpoloženje.

6. Zmanjšali bomo sevanje

Dokaz, da je mobilni telefon lahko povezan z nastankom rakavih celic sicer ne obstaja, a telefoni sevajo kar pa lahko vpliva na kožno tkivo, ki je blizu telefona. Telefon najmanj seva, ko je ugasnjen ali odklopljen iz WiFija, a kdo ima ponoči dejansko ugasnjenega?

Foto: Unsplash


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča