Kako se vročih dneh ohladiti brez klime

Teja Korošec
Foto: Pexels

Uporabimo temne zavese in žaluzije

Če je naše domovanje obrnjeno na vzhod, si zjutraj in dopoldan lahko pomagamo s temnimi zavesami in žaluzijami. Pred odhodom v službo zastremo vsa okna, ob prihodu pa v stanovanje ponovno spustimo svetlobo.

Pred spanjem zamrznemo rjuhe

Sliši se nekoliko noro, vendar si v času vročinskih valov z zmrzovanjem rjuh lahko omogočimo prijeten spanec. V zmrzovalniku jih hladimo v zaprti plastični vrečki, ven pa jih vzamemo tik pred spanjem. 

Ne pozabimo na ledene priboljške

Sladoled je vedno dobra ideja. Foto: Pinterest

Zadostna hidracija je ob visokih temperaturah pravilo številka ena. Poleg osvežilnih pijač si lahko pomagamo s slastnim sladoledom. Posladkamo se lahko tudi z zmrznjenim sadjem. Sadeže preprosto zmečkamo z žlico in jih za eno uro postavimo v zmrzovalnik.

PREBERITE ŠE: 8 načinov kako živila ohraniti ohlajena in sveža več časa

Naredimo prepih

V prostor bo prišlo več svežega zraka, če okna ali vrata odpremo na vsaj dveh mestih. Dobrodošla je tudi uporaba ventilatorjev. Če enega obrnemo ven iz stanovanja, nam bo odvajal vroč zrak.

Ustvarimo ledeni ventilator

Pri ustvarjanju prepiha gremo lahko še korak dlje ter pod ventilator postavimo veliko skledo ledu. Ta rešitev je kratkoročna, a v sili nas bo dobro osvežila.

Gremo v naravo

Če imamo dovolj časa, je kratek izlet v gozd, hribe ali kamorkoli z veliko naravne sence super ideja. V Sloveniji imamo srečo, da smo obdani z zelenjem, kamor lahko pobegnemo v vročini.

Sorodne vsebine

preberi sorodne članke

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča