Je vaša koža suha ali samo dehidrirana? Naj vam pomagamo ugotoviti!

Klavdija Rupar 27.12.2021
pexels-photo-3764013

Zima je kot nalašč za težave s suho kožo. Še tisti, ki drugače nimajo težav s suho kožo se v hladnem zimskem vremenu in ob kurjavi v domovanjih srečujejo s suho kožo, ki povzroča ne malo težav. A potrebno se je vprašati, je vaša koža suha ali samo dehidrirana?

Razlika med suho in dehidrirano kožo

Suha koža je tista, ki ji primanjkuje naravnih olj in povzroča neprijetne madeže na koži. Dehidrirani koži pa manjka vlage in se lahko kaže kot suha koža, pusta, z vnetji, mozolji ali razdraženostjo. Do dehidracije ponavadi pride, ko je poškodovana vaša vlažilna bariera in koža ne dobi vlage, ki jo potrebuje.

Zato je potrebno pri uporabi nege kože upoštevati dve stvari: nekaj je tip kože, nekaj pa je stanje kože. Tip kože je povezan z genetiko, razlikujemo pa med štirimi tipi: mastna, suha, mešana ali normalna koža. Stanje kože pa je odvisno od nege kože, kar pomeni, da ga vedno lahko popravimo. Med različna stanja štejemo akne, dehidracijo, vnetja, rdečico, pustost in lise.

Foto: Pexels

Kaj povzroča dehidrirano kožo?

Suho kožo torej povzroča genetika, dehidracijo pa lahko povzroči ogromno različnih razlogov, med njimi najdemo tudi okoljske povzročitelje. Najbolj pogosti so izpostavljenost soncu, vročina, klor, pitje alkohola, premalo vode. Na to pa lahko vpliva tudi kozmetika, ki spremeni pH vaše kože. Izogibajte se preveč grobim pilingom s kislinami.

Je vaša koža lahko mastna in dehidrirana?

Kot rečeno je dehidrirana koža posledica težav z vlažilno bariero, kar povzroči suho in razdraženo kožo, ki je drugače lahko mastna. Dehidirana koža nima dovolj vode in ko mastna koža postane suha, producira več olja, da bi se popravila. To lahko vodi do mozoljev, vnetij, povečanih por in mastne polti.

Je lahko suha koža dehidrirana?

Čeprav je suha koža tip kože, je seveda lahko tudi dehidrirana. Težava nastane, ko ljudje s suho kožo uporabljajo izdelke za suho kožo, ki so tako polni silikonov, da niti malo ne hidrirajo kože.

Foto: pexels

Kako skrbeti za suho in kako za dehidrirano kožo?

Pri obeh je najbolj pomembna prava izbira izdelkov za kožo. Pri suhi koži je pomemben redni piling, ki bo poskrbel za odstranitev mrtve kože in preprečil pustost kože. Če ste novi pri uporabi kislin, jih začnite uporabljati enkrat tedensko nato pa vedno pogosteje.

Za dehidrirano kožo pa uporabljajte tisto rutino nege kože, ki jo že poznate, obenem pa dodajte izdelke, ki bodo vašo kožo dodatno navlažili in jo pomirili. Predvsem pa je zelo nujna uporaba zaščite pred soncem.

Izbor urednika