Intervju - Miha Grulja Fungalist. Krivec za širjene navdušenja nad domačim gojenjem gob
Miha Grulja je Fungalist. Ljubitelj gob, ki vodi mlado podjetje, usmerjeno k ozaveščanju za samooskrbo z gobami v urbanem in podeželskem okolju. Fungalist ti preko lastnih izkušenj in občutenj poskuša pokazati, da za vzgojo gob niso potrebni temni tuneli, temveč le potreba po nečem novem.
Fungalist skrbi za odpravljanja tabujev na tem področju in prikazuje preproste načine pridelave, da približa gojenje gob tudi tistim, ki so spremljali ta način pridelave hrane le od daleč in tistim, ki so v njem videli proces, izven dosega svojih zmožnosti. Sledi trendom in stremi k dvigovanju teh.
Gojenje gob v gospodinjstvih
Z inovativnimi izdelki in navdihujočimi delavnicami širi gobji entuziazem – da širnemu svetu pove, da vsaka goba prinaša svojevrstno zdravilno ali kulinarično zadovoljstvo.
Cilj je, uvedba gojenja gob v gospodinjstva, ki namenijo velik del pozornosti v lokalno, oziroma lastno pridelano hrano in podpora podjetjem, katerih dejavnost so gojenje, predelava in trženje gob. Prizadevanje podjetja temelji tudi na razširitvi poznavanja eksotičnih vrst gob in približevanje ideologije o gojenju gob kot sprostitveni metodi.
Miha Grulja je Fungalist. Kako bi se predstavil našim bralcem, ki te še ne poznajo?
Zdravo! Sem Miha, turistični tehnik in nimam pojma o biologiji. Vse moje pridobljeno znanje v zvezi z gojenjem gob v glavnem bazira na youtube videih in nešteto kilogramov zavrženih substratov. Ko sem začel z gojenjem eksotičnih gob, tega pri nas ni bilo veliko. Že z vrstami, ki se niso pojavljale na trgovinskih policah, sem počel nekaj “drugačnega”. Zaradi odločitve, ki sem jo sprejel pri izbiranju gobjih vrst, je bilo potrebno tudi temu primerno pristopiti k prezentaciji in ljudem približati te “drugačne” gobe, kar je svojevrsten izziv. Slovenci ne hrepenimo po tem, da bi plačevali več za nekaj, česar ne poznamo. Prvotna ideja je bila približati sodobnemu človeku gobe skozi opazovanje njihovega razvoja, zato so nastali goboksi - substrati za gojenje gob doma in pa preko delavnic o gojenju gob, kjer ima človek neposredni stik z gobo od samega začetka do njihovega konca in gobo izkusi v celoti. Danes največ pozornosti posvečamo prezentaciji gob v bolj razčlenjenih oblikah. Pridelujemo ekstrakte zdravilnih gob in ljudem prikazujemo kako pomembno vlogo imajo lahko gobe v kulinariki. Najdete nas lahko na Odprti kuhni vsak petek v Ljubljani in v Novem mestu, kjer nudimo dostave gobjih jedi.
Kaj bi svetoval vsem, ki bi se radi podali v gojenje gob?
Vsakemu, ki razmišlja, da bi začel s pridelavo gob, svetujem, da se poda v največje globine te panoge in razišče trg, vrste gob, ustrezno opremi prostore, se podkrepi s čim več znanja in naj ne obupa, ko v začetnih letih ne gre vse po načrtu. Veliko je spremenljivk, ki vplivajo na uspešno in predvsem konsistentno pridelavo gob. Spoznaš jih predvsem preko napak, testiranj, zavrženega materiala in jih ne nehaš spoznavati tekom kariere. Naučiti se razbrati, kaj ti gobe sporočajo, je ključ.
So gobe zdravilo, začimba ali glavna sestavina obroka?
Gobe so vse našteto. So začimba, imajo zdravilne učinkovine in so lahko glavna sestavina. Kako jih uporabiš, pa zavisi od tega, kaj želiš od gobe. To je lahko okus, tekstura ali uravnovešanje telesnih procesov. Seveda ni vsaka goba za vse od naštetega. Glede na potrebo, tudi izbiraš vrsto in način priprave.
Kako bi pripravljal gobe, če bi lahko do konca življenja kuhal le po enem receptu?
Brez dvoma bi bila glavna jed, ki bi jo pripravljal do konca življenja, naš originalen burger Scufanc. To je jed, ki žanje lovorike povsod, kjer jo pripravimo. Najbolj divja stvar pri tem je to, da burger zadovolji tudi največje skeptike, ki nad gobami drugače niso navdušeni. Vsak petek ga postrežemo na Odprti kuhni v Ljubljani in v Novem mestu, kjer ponujamo dostave teh burgerjev. Fungalista in njegov Scufanc pa bosted lahko probali tudi na prihajajočem festivalu Sajeta v Tolminu, med 3. in 7. julijem 2024.
Na kaj si na svoji gobarski poti do zdaj najbolj ponosen?
Ko sem bil mulec, nisem upal pred tablo niti spregovoriti. Sedaj pa sem prišel do točke, ko sem zbral pogum, da na svoj način in s svojimi besedami predstavljam širši publiki to, v kar verjamem. Ponosen sem na to, da sem v težkih časih vztrajal in da peljem zgodbo dalje, jo razvijam in da vidim neskončne možnosti, kako izpopolniti in dopolniti to, kar počnem. Ponosen sem na to, da se ne ustavljam, ko nekaj ne gre po planu in gledam samo naprej. Ponosen sem tudi na to, da se od nečesa lahko oddaljim takrat, ko me to več ne izpopolnjuje, kljub temu, da mi prinaša delno gotovost. Distancirati se od nečesa, ker ti zaradi nezadovoljstva, pobere več energije, kot prinese denarja, se mi zdi zelo pomembna lastnost za lastno dobrobit in veliko je na tem. Če nisi dobro, tudi posel običajno ni dobro.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine