Počitniška hiša na grškem otoku Kreta

Klavdija Rupar 31.08.2020
polyergo-cretan-summer-house-greece-designboom-2

Grčija je letos, ko je turistov precej manj, še posebej lepa in primerna za obisk. Prazne plaže, malo turistov in spokojnost, ki se vije po otokih. Vsekakor se tja lahko še odpravite, saj je trenutno na rumenem seznamu držav.

Grški arhitekturni biro Polyergo je v osrčju največjega grškega otoka Kreta postavil počitniško hišo, ki vas ne bo pustila ravnodušne. Rezidenca ima dve nadstropji, v sredini pa dvorišče in impozantno stopnišče, ki vodi v zgornje prostore. Z natančno analizo so arhitekti uspeli hišo zgraditi tako, da ne potrebuje klimatskih naprav, saj stopnišče predstavlja naravno ventilacijo, ki je še posebej primerna v času vročih poletnih dni. Obenem tudi hrib, na katerem je hiša postavljena pripomore h konstanti notranji temperaturi.

Hiša, ki je locirana le nekaj korakov stran od antične vasice Kato Mixorrouma v predelu Rehtymno na Kreti, se harmonično zliva z okolico. Dvonadstropno poslopje je postavljeno med staro hrastovo drevo na zahodni in kamnito konstrukcijo namenjeno kmetijstvu na vzhodni strani. 

Za postavitev so uporaibli materiale kot so kamen, les, kovina in omet. Znotraj je Polyergo ustvaril sodobno estetiko v koraku s tradicijo. Hrastov les in naravni materiali kot so juta, lan in bombaž. Pred hišo je postavljen bazen, ki se greje s pomočjo solarnega sistema, dva solarna panela obrnjena proti jugu pa proizvajata toplo vodo skozi celo leto.

Vsekakor rezidenca vredna obiska, ki pa še toliko bolj navdušuje, saj jo najdemo v Grčiji.


Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča