Queen's Gambit - nova serija na Netflixu

Klavdija Rupar 11.11.2020
netflix

Ste pregledali že prav vse, kar lahko najdete po spletu in iščete nekaj novega? Na Netflix je predkratkim prišla nova serija The Queen's Gambit - mini serija v sedmih delih, ki je posneta po knjigi z istim imenom govori pa o izmišljenem liku Beth Harmon siroti, ki v v 60. letih 20. stoletja ugotovi, da ima neizmeren talent za šah.Ideja za prireditev romana je bila v planu že kar nekaj let, tik pred smrtjo naj bi zadevo režiral Heath Ledger. Realizacija pa je pripadala Scottu Franku, ki je najprej razmišljal o filmski adaptaciji, a se je odločil za serijo s sedmimi epizodami, saj je skozi več delov želel razkriti celotno knjigo in njene plasti.

Serija se začne v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko devetletna Beth Harmon izgubi mamo in pristane v sirotišnici. Beth je izgubljena, prestrašena in neopazna deklica, ki kmalu odkrije nenavadno ljubezen do šaha. Tu se začne zgodba o njenem preboju na sam vrh v šahovskem svetu, ki ga še vedno dominirajo moški, ženske pa so gospodinje in še vedno ne nosijo hlač.

Serija pa je zanimiva za pogledati tudi iz zgodovinskega vidika, gre namreč za odo feminizmu, je elegantna in močna. A tukaj ne govorimo o frazi Zmaga feminizma. Niti Beth namreč ne uživa v zmagah proti moškim nasprotnikov, saj ji ni jasno, zakaj sploh moramo svet deliti na moški in ženski svet - zakaj enostavno ne moremo biti enakopravni brez pristranskosti. Počasi in vztrajno gradi svojo pot in postane najboljša igralka šaha, kar doseže s talentom in hitrim razmišljanjem. 

Ženska, ki ne nosi provokativnih in prekratkih oblačil vseeno postane objekt poželenja in simbol atraktivnosti in karizme. In to vse zaradi njene pameti in inteligence. A takšna genialnost ima lahko tudi negativno stran, ki je v seriji prikazana kot težave z mentalnim zdravjem in družbeni problemi takratnega časa. Več pa si poglejte v spodnjem trailerju in seveda na Netflixu.

V vlogi Beth je nastopila mlada igralka Anya Taylor Joy stara 24 let ameriško, argentinsko, britanskega porekla. Lansko leto se je pojavila tudi v kampanji modne hiše Miu Miu za kolekcijo pomlad poletje 2019.Anya Taylor

Izbor urednika