31. Liffe bomo lahko spremljali kar z domačega kavča

Klavdija Rupar 11.11.2020
coronation-ai-weiwei-2

Prvotno je bilo v program uvrščenih 55 filmov, prek spletne platforme pa bo zdaj na voljo okoli 20 filmov, saj za druge ni bilo mogoče pridobiti pravic za spletno prikazovanje. Med njimi bo tudi pet tekmovalnih filmov iz sklopa Perspektive. Mi smo pripravili izbor sedmih filmov, ki bodo predvajani v sklopu festivala.

Asistentka (The Assistant, ZDA, 2019)
Film spada v sklop Perspektive – uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev za nagrado vodomec.
Zgodba mlade asistentke, ki je v službi priča vprašljivim aktivnostim svojega vplivnega šefa, pomenljivo spominja na afero spolnih zlorab, povezanih s Harveyjem Weinsteinom, ki je sprožila gibanje #MeToo. Jane se je pred kratkim zaposlila kot asistentka vplivnega medijskega producenta. V službo prispe prva in odide zadnja, delo je naporno in enolično. Tiho prenaša nenehno grajanje šefa in molče opazuje, kako številne privlačne mladenke vstopajo v njegovo pisarno. Kmalu ji postane jasno, da je njen sum upravičen in da je nehote del sistema, ki dopušča oziroma podpira tudi spolne zlorabe.

Greta (I Am Greta, Švedska, 2020)
Film spada v sklop Predpremiere – filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje v Sloveniji.
Švedski dokumentarec predstavlja eno najbolj priljubljenih najstnic, aktivistko Greto Thunberg, ki si prizadeva opozoriti na grozeče podnebne spremembe in našo odgovornost zanje. Avgusta 2018 je petnajstletna Greta Thunberg začela šolsko stavko zaradi podnebnih sprememb. Njen moto je bil: »Če odraslim ni mar, kakšno Zemljo bodo zapustili svojim potomcem, zakaj bi se morali najstniki pridno učiti v šolah?« V nekaj tednih je to dejanje dobilo globalne razsežnosti in tiha švedska najstnica z zametki avtizma je postala svetovno znana aktivistka.

Koronacija (Coronation, Nemčija, Kitajska, 2020)
Film spada v sklop Kralji in kraljice – dela prepoznavnih in nagrajenih mojstrov sodobnega filma.
V Evropi živeči umetnik Ai Weiwei je dokumentarec o karanteni v Vuhanu med izbruhom novega koronavirusa režiral na daljavo, posamezne prizore pa so na skrivaj posneli prebivalci sami. Prvega decembra 2019 je bil v Vuhanu zaznan prvi primer pacienta s simptomi koronavirusa. Potem ko so kitajske oblasti izbruh sprva skušale prikriti, je bila konec januarja 2020 v Vuhanu razglašena karantena. Film nas popelje v novonastale bolnišnice za covid-19 in na oddelke intenzivne nege, med bolnike in svojce ter v življenje navadnih ljudi, ki se vsak po svoje soočajo s posledicami epidemije.

Zlo ne obstaja (There Is No Evil, Iran, Nemčija, Češka, 2020)
Film spada v sklop Panorama svetovnega filma – festivalski favoriti s petih celin.
Štiri zgodbe na temo smrtne kazni so iranskemu režiserju Mohammadu Rasoulofu prinesle zlatega medveda za najboljši film na letošnjem Berlinalu. V današnjem Iranu se štirje posamezniki vsak na svojem koncu znajdejo v razcepu med izvrševanjem črke zakona in sočutjem do sočloveka. Glavni protagonisti so Hashmat, družinski človek, vojaka Pouya in Javad ter Darya, ki se sooča s temačno družinsko skrivnostjo. Ti protagonisti s svojimi dejanji odločijo, kako njihova okolica ohrani nekatere najpomembnejše človeške vrednote.

Maniduble (Mandibule, Francija, Belgija, 2020)
Film spada v sklop Ekstravaganca – t. i. polnočni kino, ki prinaša raznovrstne, drznejše in žgečkljive vsebine.
Po zgodbah o avtomobilski zračnici in semiš jakni je francoski režiser Quentin Dupieux, ki ga odlikuje specifičen smisel za humor, glavno vlogo v svojem novem filmu namenil velikanski mesarski muhi – in prisrčni človeški neumnosti.

Moj brat lovi dinozavre (Mio fratello rincorre i dinosauri, Italija, Španija, 2009)
Film spada v sklop Kinobalon – samostojni sklop za gledalce od 5. do 14. leta; 11 let sekcije; v sodelovanju s Kinodvorom.
Ganljiv in humoren film o najstniških tegobah ter sprejemanju drugačnega in lastnega, je posnet po resnični zgodbi in istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola. Mladi iz kar 32 držav so mu letos podelili evropsko filmsko nagrado mladega občinstva. Jack živi v glasni in srčni družini s starejšima sestrama in mlajšim bratom Giom, ki ima Downov sindrom. Kot otrok je verjel, da ima Gio posebne moči tako kot superjunaki v stripih. A vse se spremeni, ko se Jack v gimnaziji zaljubi v Arianno in zamenja krog prijateljev, bratec pa postane sramotna nadloga.

Moj jutranji smeh (Moj jutranji smeh, Srbija, 2019)
Film spada v sklop Perspektive – uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev za nagrado vodomec.
Z značilnim balkanskim humorjem začinjena balada o generaciji, ki je odrasla pod radarjem pretirano zaščitniških staršev in se le stežka privaja na življenje v resničnem svetu. Dejan je star skoraj trideset let, a je še devičnik in živi pod isto streho s preveč zaščitniško mamo in zapitim očetom. Je nesamozavesten, poln demonov in sramu, a ko se v službi zbliža s prijetno sodelavko Kaćo, poskuša utišati svoje notranje demone, da bi ugotovil, ali lahko z njo razvije odnos, globlji od prijateljstva.

Več na liffe.si!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika