Najboljši francoski filmi za vse Parižanke po srcu

Valentina Jarc 31.03.2021
francoski filmi

Zlahka je vedno najti razlog, zakaj bi bili raje v mestu luči. Če se tudi vi uvrščate med frankofile, obožujete Anno Karino,  Jean-Luca Godarda, ter bi bili ta trenutek preprosto raje na počitnicah v Franciji, ste na pravem mestu. V nadaljevanju smo namreč pripravili seznam izjemnih francoskih filmov, starih klasik kot tudi sodobnejših indijev in domiselnih dram, ki vas bodo odpeljali tja, ne da bi pri tem zapustili svoj kavč. 

The Intouchables (2012)
Ko aristokratski Parižan po nesreči z jadralnim padalom postane kvadriplegik, najame mladega oskrbnika, ki ne bi mogel biti bolj drugačen od njega. Gre za prisrčno dramo, ki prikazuje moč ljubezni in sočutja. Obljubimo, da se boste med ogledom zaljubili tako v oba glavna junaka, kot v njuno medsebojno vez.Jules et Jim (1962)
Če te klasike še niste videli, je zdaj vsekakor čas, da pritisnete play”. Novovalna romantična drama, narejena leta 1962, raziskuje odnose med dvema najboljšima prijateljema, zaljubljenima v isto žensko. Jeanne Moreau se v vlogi zabavne mladenke Catherine znajde v središču ljubezenskega trikotnika v brezskrbnih dneh pred prvo svetovno vojno. Ali kateri od njiju na koncu dobi njeno ljubezen? To morate izvedeti sami …

Clouds of Sils Maria (2015)
Ko dve uspešni igralki, ena v razcvetu mladosti in druga srednjih let, dobita vlogi ljubimk v romantični lezbični drami, pride do izjemn ih napetosti. Še posebej, ko na prizorišče vstopi asistent ka starejše igralke. Poleg prepričljive pripovedi je neverjetna tudi zasedba. V filmu igrajo Juliette Binoche, Kristen Stewart in Chloe Gracë Moretz.

The Artist (2012)
Film, ki navduši z romantiko, dramo in humorjem. Je popolna stvar, ki si jo lahko ogledate, če iščete lahkoten in prijeten film z nostalgičnim pridihom. George Valentin, zvezdnik v zatonu, se zaljubi v mlajšo in uspešno igralko. Kljub močnim čustvom n i prepričan , ali b o resnično zmožen prevarati svojo ženo. Le kaj bo storil?

Contempt (1963)
Brigitte Bardot v režiji Jean-Luca Godarda? Težko bi našli boljši francoski film. Klasika iz leta 1963 sledi Jeremyju Prokoschu, ki najame Fritza Langa (ki igra samega sebe) za režijo priredbe Odiseje. Prokosch nad njegovim delom ni navdušen, zato na prizorišče pripelje novega scenarista, ki se zaplete s Prokoschovo ženo, ki jo igra Bardotova. Film je prav tako sočen, kot se sliši.

Dheepan (2016)
Ta film bo postal vaš novi najljubši, vendar se kljub temu pripravite na solze. Zgodba sledi trem tamilskim beguncem, ki se predstavljajo kot družina, da bi pobegnili s Šrilanke v Francijo. Vprašanje, ki si ga boste med ogledom zastavili, je: ali bodo med skupnim krmarjenjem po pariškem stanovanjskem projektu postali prava družina?

Amélie (2001)
Film, ki si ga morate ogledati, če želite spoznati očarljiv svet čudne in očarljive mladenke, ki živi v Parizu. Podajte se skozi 80 pariških lokacij in spoznajte sramežljivo natakarico Amélie, ko poskuša diskretno izboljšati življenje vseh okoli sebe, da bi se izognila lastni izolaciji. To, da je  potrebno ob ogledu brati podnapise , tu res ne bo problem.


Blue Is the Warmest Color (2013)
Umetniški in razmišljujoč film spremlja dve mladenki, Emmo in Adèle, ki se zaljubita po srečanju v lezbijskem baru. Intenzivna francoska drama, ki vas bo popolnoma očarala,  je morda ena najmočnejših zgodb o odraščanju in ljubezni vseh časov.

Amour (2012)
Resnično ena najbolj ganljivih ljubezenskih zgodb, ki so bile kdajkoli upodobljene na filmskem traku. Izvedeli boste, kaj se zgodi med upokojenima učiteljema glasbe, ko enega izmed njiju doleti kap. Navdihujoč in srce parajoč film.

Priceless (2006)
Priceless je romantična komedija o Parižanki Irène in moških, ki ji kupujejo čudovite stvari. Neradi rečemo, da ima lepe in drage stvari raje, kot moške, a več kot očitno je tako. Dokler lepotica ne sreča Jeana, natakarja, ki ga zamenja za premožnega moškega, in preživi noč z njim. Naslednji dan spozna svojo napako in pobegne s prizorišča, a Jean je že močno zatreskan …

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča