OSKARJI 2018 - najbolj vroča noč v Hollywoodu

Tina Lagler
oskarji 2018

Potem ko so zlati globusi letos že dobili svoje lastnike, ljubitelji filma zdaj čakamo, kdo si bo prislužil letošnje oskarje. Med nominirance se je kot dobitnica največ nominacij – 13 jih šteje – zapisala fantazijska romantična drama Oblika vode režiserja Guillerma del Tora, z osmimi nominacijami ji sledi vojna drama Christopherja Nolana, drama Trije plakati pred mestom pa se za zlate kipce poteguje v sedmih kategorijah. Prav slednja, ki je, mimogrede, te dni prišla v Kinodvor, utegne zagotovo domov odnesti vsaj enega, saj je z zlatih globusov odšla s štirimi nagradami, medtem ko je Oblika vode prejela le dva.

Seveda je razglasitev nominirancev, ki sta jo prek oddajanja v živo razglasila igralca Tiffany Haddish in Andy Serkis, številne filmoljube presenetila, a tudi razočarala. Tako za svoje režijsko delo v filmu Mudbound, denimo, ni bila nominirana Dee Rees, ki pa velja za prvo temnopolto režiserko, nominirano za najboljši prirejeni scenarij. Omenjeni Mudbound, ki ima v žepu štiri nominacije, se z Rachel Morrison ponaša tudi z nominacijo za prvo direktorico fotografije v zgodovini oskarjev. Čeprav Dee Rees ni prejela nominacije za režijo, pa jo je prejela Greta Gerwig, in sicer za svoj zadnji filmski izdelek Lady Bird. Tudi tega bo ta mesec mogoče videti v naših kinematografih. Vendar pozor! Greta Gerwig je šele peta režiserka, ki jo je v 90 letih doletela čast za nominacijo. Tako je, v vseh 90 letih. Takisto je Jordan Peele peti temnopolti režiser, ki se poteguje za zlati kipec najboljšega v režiji. In še ena v vrsti nominacijskih zanimivosti – John Williams je prejel 51. nominacijo za najboljšo izvirno glasbeno podlago, s čimer je (še živeči) prejemnik z največ nominacijami za oskarje.

PREBERITE ŠE: OSKARJI 2018 - znane so nominacije za zlate kipce

Zadevi o tem, ali bodo, tako kot na podelitvi globusov, tudi na oskarjih slavile ženske protagonistke filmov in koliko kipcev bodo domov odnesli prvi trije favoriti med nominiranci, bomo seveda do dna prišli danes, 4. marca 2018, ponoči, ko bo podelitev oskarjev v dvorani Dolby Theatre tudi letos vodil Jimmy Kimmel. Na malih zaslonih, če omenimo še eno zanimivo dejstvo, bomo lahko podelitev sprejemali iz več kot 225 držav po vsem svetu.

Več na oscar.go.com!

Fotogalerija

oskarji 2018oskarji 2018oskarji 2018oskarji 2018oskarji 2018oskarji 2018oskarji 2018

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča