Kultni božični filmi za čarobne praznične večere

Tina Lagler 14.12.2016
Kultni božični filmi

Čeprav marsikdo vsako leto zavije z očmi, češ, na sporedu je spet Sam doma (Home Alone; Chris Columbus, 1990), pa so, roko na srce, prav božični filmi tisti, ki pripomorejo k pravemu prazničnemu vzdušju. Le kako ne bi, ko pa je filmski svet že iz davnih časov del praznovanja tega živahnega obdobja v letu. Filmi z božično tematiko namreč skoraj sovpadajo z začetkom filmske produkcije.

Britanski filmski ustvarjalec R. W. Paul je denimo leta 1901 posnel prvo adaptacijo slavne novele Božična pesem (A Christmas Carol), ki jo je leta 1843 napisal Charles Dickens. Paul je po njej ustvaril kratki nemi film Scrooge; or Marley's Ghost, strumno pa so mu sledile nove adaptacije in različne verzije. Ena bolj znanih v poznih 30. letih prejšnjega stoletja je tudi Božična pesem režiserja Edwina L. Marina. Ali pa Življenje je lepo (It’s a Wonderful Life) Franka Capre iz leta 1946 in Čudež na 34. ulici (Miracle on 34th Street) Georgea Seatona iz leta 1947 – oba najdemo na seznamih najbolj priljubljenih božičnih filmov.

Tudi ustvarjalci animiranih filmov so veselje našli v božičnih filmih. Noč pred božičem (The Night Before Christmas), zgodbo Nikolaja Gogole, je v animirani podobi leta 1951 ustvaril moskovski filmski studio Soyuzmultfilm, pozneje pa so mlado in staro navduševale animirane klasike, kot so Rudolf, rdečenosi jelenček (Rudolph, the Red-Nosed Reindeer; Larry Roemer, 1966), Kako je Grinch ukradel božič! (How the Grinch Stole Christmas!; Chuck Jones, 1966), Arthur Božiček (Arthur Christmas; Sarah Smith, 2012), Predbožična mora (The nightmare before Christmas; Tim Burton, 1993) in Polarni vlak (The Polar Express; Robert Zemeckis, 2004).

Božič je seveda čas udobja in prazničnega utripa, zato se v družbi najbližjih ob večerih le zleknimo na kavč in se sprostimo ob prazničnih filmih. Mar ni ravno to čar tega vzdušja? Le še božič naj bo letos res bel.

In kaj priporočamo na ogled?

Gremlini (Gremlins; Joe Dante, 1984)

Kiss Kiss Bang Bang (Kiss Kiss Bang Bang; Shane Black, 2005)

Pravzaprav ljubezen (Love Actually; Richard Curtis, 2003)

Božična zgodba (Joulutarina; Juha Wuolijoki, 2007)

Pokvarjeni Božiček (Bad Santa; Terry Zwigoff, 2003)


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča