10 najboljših komedij vseh časov

Teja Korošec 03.09.2017
10 najboljših komedij vseh časov

This is Spinal Tap (1984)

Odštekana komedija prikazuje izmišljeno rock skupino Spinal Tap med poskusom povratka na odre in parodira obnašanje rock zvezd. 

Nekateri so za vroče (1959)

Nekateri so za vroče ali "Some like it Hot" spada med legendarne filmske klasike, k čimer je zagotovo pripomogla glavna zvezda Marilyn Monroe. 

Veliki Lebowski (1998)

Veliki Lebowski je najmlajši film na našem seznamu, a si je vseeno že prislužil naziv ikonične komedije, ki zabava vse generacije. 

Veliki diktator (1940)

Foto: IMDB

Črno-beli film Veliki diktator je najbrž največja umetnina mojstra komedije Charlie-ja Chaplina. Genialna politična satira je bila prirejena v neštete gledališke igre po vsem svetu. 

Brianovo življenje (1979)

Foto: IMDB

Britanska komična skupina Monty Python, zaslužna za več prvovrstnih komedij, je poznana po odpuljenem humorju. Protagonist filma je mladi Jud Brian, ki ga stalno zamenjujejo za Jezusa. 

Preberite še: 8 filmskih destinacij iz Igre prestolov, ki jih lahko obiščemo v živo

Annie Hall (1977)

Woody Allen stoji za številnimi odličnimi filmi in Annie Hall je zagotovo eno izmed njegovih boljših del. V romantični komediji se vse vrti okoli zveze z Annie, ki jo je odlično upodobila Diane Keaton. 

Dr. Strangelove (1964)

Foto: IMDB

Dr. Strangelove je nenavadna črna komedija, ki si je za predmet posmeha izbrala čas hladne vojne. Film je izjemno cenjen tudi v strokovnih krogih, zato ga ne smemo spregledati. 

Ali je pilot v letalu? (1980)

Ko se pilot zastrupi s hrano, mora nerodni Ted letalo varno spraviti nazaj na tla. Komedija parodira filme, ki prikazujejo katastrofe kot je strmoglavljenje letala in je vsekakor vredna ogleda.

Svižčev dan (1983)

Film Svižčev dan, preveden tudi kot Neskončen dan, je leta 1983 med zvezde izstrelil igralca Billa-a Murray-a. V komediji se kot protagonist vsako jutro znova znajde ujet v istem dnevu. 

Monty Python in Sveti gral (1975)

Foto: IMDB

V legendarni komediji Monty Pythonci iščejo Sveti gral. Legenda o Kralju Arturju je doživela že vrsto filmskih uprizoritev, a je ta nedvomno najbolj odštekana. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča