1. december - svetovni dan boja proti aidsu

Tina Lagler 01.12.2016
1. december - svetovni dan boja proti aidsu

Na prvi dan v decembru se ljudje po svetu zbirajo, organizirajo dogodke in se družijo v podporu dneva boja proti aidsu. Že vse od 1. decembra leta 1988, natanko sedem let potem ko so prvič odkrili virus HIV, se številni aktivisti trudijo opozarjati na dejstvo, da kljub napredni medicine, mnogi še vedno ne vedo, kako sebe in druge zaščititi pred virusom HIV.

Dan boja proti aidsu, ki ga zaznamuje tudi svetovno znan simbol - rdeča petnljica, tako javnost opozarja, da je virus HIV, povzročitelj smrtno nevarnega aidsa, še vedno prisoten, obenem pa je diskriminatornost do okuženih še vedno velika. Prav zato si številni po svetu želijo, da bi se več denarja namenilo v izobraževanja ljudi na tem področju, v povečanje ozaveščenosti in za boj proti predsodkom.  

Tudi pri nas na ta dan številni študentski klubi in in društva na različnih lokacijah delijo rdeče petnljice, kondome in  brošure s pomembnimi informacijami, ponekod pa so možna tudi brezplačna testiranja. Projekt Virus bo z letošnjimi gesli "Kondom pozitiven, HIV negativen", in "Všeč si mi, a brez kondoma ne" na Stritarjevi ulici v Ljubljani mimoidoče osveščal o svetovnem dnevu boja proti aidsu, v Klubu K4 pa zvečer sledi zabava Red Tie Party.

Izbor urednika