Vrhunci italijanskega interierja

CITYLIFE 24.11.2021
Vrhunci italijanskega interierja

Italijanski interier zaznamujejo ostre linije, odprti in svetli prostori, drzne oblike in eleganca – elementi, ki jih najdemo v njihovih kultnih pohištvenih kosih kot tudi najnovejših trendih, ki jih narekujejo celotnemu svetu interierja.

Toskanski karakter

Pomislimo na vilo sredi hribovja, posejanega s trtami in cipresami, sredi Toskane ter na vse njene karakteristike in dobili bomo rustikalni stil, ki so ga Italijani tako dobro izpopolnili.

Interier Dimore Studio.

Najimenitnejši kamen


Italija je bogata z najkakovostnejšim marmorjem, ki se uporablja že od rimskih časov. V sodobnem interierju je po nekajdesetletnem premoru ponovno našel svoj prostor na piedestalu in ga najdemo predvsem v obliki talnih oblog, miz in kuhinjskih površin.

Zasnova kopalnice Lithos Design.

Sodobni mozaik

V času, ko smo tudi pri nas na veliko gradili, je bil teraco eden od osnovnih elementov, ki ga danes vidimo predvsem v javnih zgradbah in stanovanjskih stolpnicah. Ta talna obloga iz koščkov marmorja, granita, kvarca ali stekla je danes ponovno priljubljena predvsem v gostinskih objektih.

Zasnova prostora s sodobno teraco tehniko Lithos design.

Glinene mojstrovine

Rdeče glinene posode najdemo tako rekoč v vsakem domu, danes pa se terakota uporablja tudi za oblikovanje drugih pohištvenih elementov, kot so na primer svetila.

Retro Italija

Retro slog 50., 60. in 70. let je ponovno moderen. Oblikovalci se redno navdihujejo po teh obdobjih, saj so v tistem času nastali številni kosi, ki danes veljajo za ikonične izdelke notranjega oblikovanja.

Domači spa

Za Italijane je kopalnica skorajda sveto mesto, kjer se lahko sprostijo in razvajajo, zato ni čudno, da so tako tudi zasnovane. Moderne kopalnice vsebujejo predvsem veliko kad, naravne materiale in obilo svetlobe.

Zasnova kopalnice Viadurini Collezione Bagno.

Naj bo luč

Čeprav so Italijani predani minimalizmu, ga vedno priredijo svojemu ekscentričnemu okusu. To je predvsem opazno pri svetilih, ki so sicer na prvi pogled preprostih oblik, a jih hkrati odlikuje inovativnost.

Zasnova prostora s stropno svetilko In-Es.Artdesign.

Razkošje

Kako na preprost način v prostor vnesti nekaj luksuza? Eden od trikov so detajli v zlatih barvah, ki jih najdemo tako na pohištvu kot tudi dekorativnih elementih. Italijani so namreč mojstri razkošja.

Moderna sodobnost

Italijani so v veliko pogledih izpopolnili slog, ki ga odlikuje moderna brezčasnost. Gre za kose, ki orisujejo trenutne pohištvene trende, a hkrati tudi oblike, ki bodo aktualne še čez 20 ali 30 let. 

Eden - Pianca.

Šopek

Čeprav cvetlični vzorci niso tipično italijanski, je ta trend prevzel tudi njihove oblikovalce notranje opreme. Gre za barvite vzorce, ki izgledajo kot umetniške slike, te pa imajo svoje mesto tudi v njihovi bogati slikarski zgodovini.

Kraljevska tkanina

Nekaj izredno bogatega je v žametu, zato ni čudno, da ga obožujejo tudi Italijani. Najpogosteje ga najdemo v dnevnih prostorih, in sicer oblačijo stole, naslonjače in zofe, zastirajo okna ali nudijo udobno podlago pod nogami.

Divan Zeus, Flexform.

Top 5 Insta navdihov:

  • @italianbark je nagrajeni vir neomejenega navdiha interierja in dekoracije.
  • @palombaserafini je profil, na katerem najdete zanimive koščke arhitekture, dizajna in umetnosti.
  • @laurapozzistudio – ponuja barvite in grafično zanimive rešitve prostora.
  • @matteothun – arhitekturni studio objavlja zanimive detajle notranjega oblikovanja.
  • @achillesalvagni– na ogled so stanovanjski in gostinski projekti ter notranjost luksuznih jaht.

Pripravila: Katja Kozlevčar, fotografije: PressLoft, Poliform in promocijsko gradivo

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča