Uredimo prostor za meditacijo v svojem domu

Valentina Jarc 11.01.2021
meditacija

V kolikor največkrat tudi v vašem domu vlada kaos, vam predlagamo, da v njem določite prostor, kamor se boste lahko zatekli, ko boste potrebovali nekaj minut miru, kjer bo vaš čas samo vaš. Zen prostor, posvečen meditaciji, jogi in branju knjig. Za takšen prostor ni potrebna cela soba, dovolj bo že majhen prostor, ki ga lahko preuredite tako, da se boste v njem počutili resnično v sozvočju s samimi seboj. Če ustvarite prostor, namenjen meditaciji, bo ta postal sveto mesto, sedenje v njem pa vam bo omogočilo lažje iskanje duševnega miru.
Meditacija je praksa čiščenja (misli), ki ustvarja stanje miru, umiri in očisti um. Prednosti meditacije vključujejo prenastavitev našega prezaposlenega uma, večjo produktivnost, več energije, boljšo koncentracijo, organizirane misli in sposobnost odpravljanja slabih navad.

Dobro je sedeti tam, kjer nas nihče ne moti - na mirnem, preprostem in pospravljenem mestu. Lahko gre za nadvse majhen prostor, včasih je dovolj že fotelj ob oknu.

Na naše počutje vplivajo tudi barve. Občutek lahkotnosti in vedrine pričarajo mehke in tople barve. Odmislite živobarvne energične odtenke in v prostor raje vnesite bele, svetlo sive, in najnežnejše zemeljske odtenke. Ti najbolje delujejo v kombinaciji z lesenimi površinami in velikimi okni, ki nudijo obilico naravne svetlobe.

V prostor vnesite različne mehke teksture, blazine, odeje in preproge. Plišasti materiali so povezani z mirnejšo žensko energijo Yin (v nasprotju z Yang, ki je velja za bolj živahno, moško energijo).

V prostor vnesite obilico sveč in zadimljenih luči. Solna lučka prostor obda z mehko, nežno svetlobo, ki med meditacijo najbolj prija.


Za meditacijo je prvotnega pomena udobje. Opremljanje svojega meditativnega prostora pričnite z izbiro pravšnje talne blazine in zaključite z dodajanjem zelenih rastlin, vlažilca zraka, difuzorja, sveč s pomirjujočimi vonji, uokvirjenih fotografij, … Vonja sivke in evkaliptusa bosta naredila čudeže za vaše razpoloženje. Slike velikih duhovnih učiteljev in slike narave pa lahko služijo kot nežen opomin oziroma pripomoček za vizualiziranje stvari, ki si jih želite.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča