JYSK s stoli iz recikliranih ribiških mrež

Pika Zrim 21.04.2021
jysk stoli

Oceani pokrivajo skoraj 70 % našega planeta, morske odpadke pa najdemo skoraj povsod. Plastika iz morskih odpadkov ne ogroža le zdravja naših morij in obal, temveč tudi naše gospodarstvo in skupnost. Težava plastike je v tem, da v naravi nikoli ne »izgine«, ampak se zbira v okolju, zlasti v oceanih. 

Sončna svetloba, slana voda in valovi razbijejo plastiko na še manjše koščke, razgradnja plastične steklenice pa traja približno 500 let. Vsako leto številni delfini in tjulnji končajo v izgubljenih ribiških mrežah, v njih pa ostanejo tudi večji kosi plastičnih odpadkov, ki bodo stoletja onesnaževali morsko dno in ocean.Ker JYSK spodbuja trajnostno poslovanje, je spomladi predstavil novo serijo izdelkov, ki temelji na recikliranih materialih. V njej izstopa stol SADBJERG, izdelan iz recikliranih ribiških mrež. Vrtni stol je izdelalo podjetje SCANCOM iz skupine Lars Larsen, v kateri je tudi JYSK.Stare ribiške mreže, ki ne služijo več svojemu namenu, se odkupijo v pristaniščih, s čimer se neposredno preprečuje, da bi jih odvrgli v ocean. Nato se mreže prevažajo v reciklažne centre, kjer jih pretvorijo v dragoceno reciklirano surovino, iz katere je izdelan vrtni stol.

Konstrukcija stola je izdelana iz aluminija, zaradi česar je zelo trpežen, lahek in odporen na vse vremenske razmere. Zlasti zanimiva je njegova funkcionalna zasnova, tako da ga je po prenehanju uporabe enostavno razstaviti, vsako od njegovih komponent pa ustrezno reciklirati. JYSK se mora kot podjetje s pomembno širitvijo in rastjo poslovanja vesti odgovorno tako do narave kot do ljudi. JYSK že vrsto let sodeluje pri ozaveščanju svojih kupcev in dobaviteljev ter sodeluje z najbolj verodostojnimi svetovnimi eko-znaki za okolje, kot sta certifikata OEKO-TEX in FSC. Tako želi zagotoviti, da materiali, iz katerih so izdelani njihovi izdelki, prihajajo iz odgovornih virov. Stol SADBJERG je poleg tega, da je okolju prijazen, tudi elegantno dizajniran, zato je odličen kos pohištva ne samo na vaših terasah in balkonih, temveč tudi v vaši dnevni sobi v zimskih mesecih. Je zložljiv, praktičen, predvsem pa narejen s posebno skrbjo za naš planet.

jysk.si

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča