Hotel Bohinj z novo podobo in novo zgodbo

CITYLIFE 17.07.2021
hotelbohinj3-fotozigaintihar

Ob glasbeni spremljavi banda in solistov, ki jih zaznamuje mladostna iskrivost in energija, se je Hotel Bohinj premierno predstavil očem javnosti. Po stezicah preteklosti smo se sprehodili vse do veličastne otvoritve - Hotel Bohinj je tako odprl svoja vrata in začel s sprejemanjem prvih gostov. 

Hotel Bohinj je v osrčju Bohinja na vzpetini nad Ribčevim Lazom, neposredno nad mostom ob jezeru s cerkvijo Svetega Janeza Krstnika in spomenikom štirim srčnim možem. Dvignjena lega hotelu in okolici omogoča lepe poglede na jezero, cerkev ter okoliške hribe vključno s Triglavom.

O prenovi hotela 
Hotel stoji na lokaciji parka, ob katerem je bila nekoč Muhrova (kasneje Karadžordževičeva) vila, na njegovem mestu pa je v osemdesetih stal Hotel Kompas. Investitor in upravitelj hotela Damian Merlak in Jure Repanšek sta se odločila, da hotel celostno prenovita ter statično in energetsko sanirata. Pri prenovi se je ohranil osnovni volumen objekta ter vsi vitalni in kvalitetni deli konstrukcije, objekt pa je bilo potrebno statično in protipotresno ojačati. Vsi kovinski ojačilni elementi so oblečeni v les, ki se navzven odraža v urejenem ritmu nagnjenih vertikalnih stebrov. Vhodno fasado pa dopolnjuje dozidava z novo sprejemno avlo, vhodno nadstrešnico ter zimski vrt, v katerem je restavracija. Že stari objekt je na vhodni fasadi imel razpoznavna elementa, ki sta ga vzpostavljala trikotna zatrepa streh, dozidave pa to kompozicijo še bolj razgibajo ter ustvarjajo dialog z vrhovi gora v ozadju.

Del prenove hotela je predstavljala tudi energetska sanacija. Pri načrtovanju rabe energije je upoštevan Pravilnik o učinkovit rabi energije, ki je že sam po sebi zelo zahteven, vendar ga zasnova hotela močno presega. Kot vir toplote služijo toplotne črpalke z geosondami, v skupnih prostorih in nekaterih sobah je talno ogrevanje, v nekaterih sobah pa ogrevanje in ohlajevanje s pomočjo konvektorjev. V hotelu je centralni nadzor, ki regulira tudi krmiljenje ogrevanja in hlajenja. Tudi elektrika je v hotelu zasnovana ekološko. Vsa osvetlitev je zasnovana na varčni led tehnologiji, luči delujejo preko senzorjev kar omeji čas osvetlitve. Vsa vgrajena oprema je v najnižjih razredih glede porabe in je zasnovana intimno predvsem glede na sodobne smernice o preprečevanju svetlobnega onesnaženja. Ker hotel stoji v osrčju Triglavskega narodnega parka je to še kako pomembno, saj s tem varujemo biodiverziteto ter omogočamo sobivanje tudi vsem nočnim živalim in organizmom.

O hotelu 
Interier hotela sestavlja 69 sob, ki so v svetlem macesnu, v vsaki sobi je silhueta Triglava ter sodobno urejena kopalnica. Sobe so povečini dvoposteljne, nekatere pa imajo možnost tretjega ležišča, večinoma imajo balkone. Nekaj sob je družinskih z možnostjo združitve, v najvišjem nadstropju s pogledom na Triglav pa se nahaja superior soba z masažno kadjo. Skupni prostori obsegajo sprejemno avlo, restavracijo, kmečko sobo, konferenčna sobo, wellness z manjšim zunanjim bazenom, klub ter prostran vrt z ognjiščem. Oblikovanje skupnih prostorov je prav tako pretežno v macesnu, vneseni so tudi detajli z lokalnim navdihom. Avla je dvovišinska, lesen razgiban strop in stene asociirajo na strukturo brazd in kapnikov, ki se pojavljajo po votlinah in jamah okoliških gora. Intimo med klopmi v jedilnici pa vzpostavljajo lesena korita z asociacijo na kozolce. Dolgi skupni hodniki predstavljajo sprehod skozi konstrukcijo bohinjskega stoga, toplarja oziroma kozolca s tipično leseno konstrukcijo v kombinaciji horizontalnih in diagonalnih tramov. Fotografije okoliških stogov so tiskane na tla, stene in strop in vzpostavljajo vizualne prehode, ki bodo goste seznanile z bogato tradicijo lokalnega stavbarstva.

V hotelu se pojavljajo vzorci, ki jih je posebej za hotel razvil studio Futro. Ti predstavljajo silhueto štirih srčnih mož, ki so kot prvi osvojili Triglav. Ta lokalni pogum, duh teh mož in prvinski stik z naravo je tudi osnovno vodilo ter rdeča nit, ki jo bomo skušali predstaviti gostom skozi vse nivoje ponudbe. Hotel je namenjen mladim po srcu, ki iščejo pristno doživetje kraja. Poudarek je na aktivnem oddihu, ponujanju avtentičnih doživetjih in pestrem naboru dogajanja. Gostinska ponudba temelji na tradicionalni slovenski kulinariki s poudarkom na lokalnih jedeh. Skozi ponudbo bomo gostu predstavili lokalne posebnosti, kulinarične specialitete in lokalni utrip.

O podjetju Alpinia 
Alpinia je mlado podjetje, ki predstavlja dolgo pričakovane projekte prenove nastanitev v Bohinju. Prve korake so naredili s prevzemom in upravljanjem manjše apartmajske hiše Tuba v Ukancu. V letu 2019 so nadaljevali s prenovo Apartmajev Triglav, ki je postal prvi večji projekt. Poleg prenove Hotela Bohinj, načrtujejo še rušenje žal povsem propadajočega Hotela Zlatorog in vzpostavitev popolnoma na novo zasnovanega hotela, kateremu želijo povrniti sloves - ponos bohinjskega turizma, in prenovo Ski hotela Vogel. Njihova vizija je s svojo kreativnostjo, mladostno zagnanostjo, družbeno odgovornim poslovanjem ter razumevanjem usmeritev in potreb slovenskega turizma, postati zgled in primer odlične prakse ter s tem postaviti nova merila uspešnih zgodb v turistični panogi.

Fotografije: Žiga Intihar

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika