Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

CITYLIFE 29.06.2020
baloni

Organizator svetovnega balonarskega prvenstva v Murski Soboti je Balonarski klub Roto, skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. Predsednik BK Roto, Matjaž Pavlinjek, hkrati tudi generalni direktor organizacije prvenstva, je pojasnil, da je bila pred nekaj dnevi sprejeta težka, a v teh časih edino razumna odločitev, da se svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, predvideno za letošnji september, prestavi na leto 2022. Organizacijski odbor je po posvetu z vsemi pristojnimi institucijami ocenil, da so razmere in okoliščine, ki jih je povzročila pandemija, preveč nepredvidljive in lahko vplivajo na kakovost izvedbe tega svetovnega prvenstva.


Za letošnje svetovno prvenstvo je organizator pričakoval udeležbo 105 pilotov in njihovih ekip, zanimanje za udeležbo je bilo do uradne prestavitve prvenstva zelo veliko. Tekmovalci in ekipa sodnikov prihajajo z vseh celin, največja težava pa je v tem trenutku možnost potovanj, ki so na različnih koncih sveta še manj izvedljiva.

Letos odprto državno prvenstvo

Pomurska pokrajina je sicer idealna za letenje z baloni zaradi svoje ravnice ter primernih temperatur in vetrov. Prvo mednarodno tekmovanje je Prekmurje gostilo že leta 1994, ko je tam potekalo evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. 

Organizator dogodka, Balonarski klub Roto, je lansko leto uspešno izpeljal predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Prekmurje je tako gostilo 37 ekip iz 16 držav (Avstralije, Avstrije, Belgije, Brazilije, Češke, Hrvaške, Kanade, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Ruske federacije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA).

Kljub negotovim razmeram organizator za letos napoveduje izvedbo odprtega državnega prvenstva 2020, na katerem se bodo pomerile slovenske ekipe oziroma piloti. Na tekmovanju, ki bo potekalo med 27. in 30. avgustom 2020 na letališču v Murski Soboti, pričakujemo 30 balonarskih ekip. 

Zgodovina balonarskega športa v Sloveniji

Letenje s toplozračnimi baloni ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Od Jurija Vege, Samčevega plinskega balona, do Avija Šorna, ki je leta 1978 prvi poletel z balonom na vroč zrak – imamo danes pri nas več kot 150 pilotov in registriranih 50 toplozračnih balonov. Državna prvenstva smo organizirali 17-krat in slavili 8 prvakov. Leta 2010 smo dočakali evropsko žensko prvakinjo – v Litvi je slavila Gabriela Slavec. Vito Rome je na evropskem prvenstvu na Madžarskem leta 2015 osvojil bronasto medaljo, kar je najboljši slovenski dosežek do sedaj. Lani je v Murski Soboti potekalo svetovno predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem se je pomerilo 37 slovenskih in tujih tekmovalnih ekip. 

Dogodek na letališču v Murski Soboti se je zaključil s krstom novega Roto balona, ki so ga na prvi polet pospremili najboljši slovenski piloti.

Več na: https://www.hotairballoons2020.com

Foto: Tomo Jeseničnik in N. Lepoša


Fotogalerija

baloni baloni baloni baloni baloni baloni baloni baloni

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča