Kaj obleči glede na tip aktivnosti v hladnješih dneh?

Helena Peterlin 23.10.2023
fjallravenjesenzima2023n_8

Kaj sploh je srednji sloj? Poglejmo najprej, kateri so osnovni trije sloji oblačil, ki nas bodo v večini primerov ohranili suhe in tople. Osnovni sloj je tisti, ki je najbližje telesu, naslednji je srednji, zunanji pa je tako imenovani "shell" sloj. Naloga prvega in tretjega je, da nas ohranjata suhe, naloga srednjega pa, da nam je toplo. Srednji sloj tako ustvarja toploto z zračnimi žepki, v katere se ujame zrak. S tem nam nudi najboljšo izolacijo, ki si jo lahko želimo. Naloga tega sloja pa ni le, da ohranja toploto, temveč tudi, da od telesa odvaja vlago. Vsi vemo, da nam bo v vlažnih prepotenih oblačilih hitro neprijetno hladno, kljub številu slojev, ki jih imamo.

fjallravenjesenzima20232n 3Izbira različnih materialov

Najpogosteje pri srednjih slojih izbiramo med volno in poliestrom. Poliester je lahek, odvaja vlago v obe smeri, zaradi lahkotnosti vlaken pa lahko z njim ustvarjajo puhaste strukture, ki uspešno ulovijo zrak. Volna je v hladnejših letnih časih zelo priljubljena. Je izolativna, uravnava temperaturo, je odporna na vonjave in učinkovito odvaja vlago od telesa, zaradi česar je eden najbolj vsestranskih naravnih materialov, ki jih uporablja Fjällräven. Temeljna razlika med volno in sintetiko je tudi ta, da je volna naraven in obnovljiv material. Čudovita možnost je tudi mešanica poliestra in volne – združuje ju jakna Keb Wool Padded Jacket

fjallravenjesenzima20233n 9Kaj in kako izbrati:

Izbiramo predvsem glede na tip aktivnosti, ki jo planiramo ter seveda vremensko napoved.
Jakna oz. jopica na zadrgo je zagotovo priročnejša za hitro oblačenje in slačenje. Keb Wool Padded Jacket bo primerna izbira za jadranje, kajak ali treking. Mešanica poliestra in volne je tu primernejša izbira, saj je bolj vodoodbojna, lažja in tanjša ter nudi več svobode gibanja in okretnosti. Ovratnik in kapuca bosta učinkovito zaščitila vrat in glavo, skozi katero lahko izgubljamo največ toplote.
Övik Path Knit, nordijsko navdihnjen žakardno pleten volnen pulover je debelejši in bo vaš najljubši sopotnik na krajših, dnevnih pohodih. Nudil bo potrebno mehkobo in toploto ter udobje.
Izberete lahko tudi srednji sloj v modelu srajce – Singi Flannel Overshirt je neverjetno mehka flanelasta srajca iz mešanice bombaža in poliestra, ki je lahko v toplejših razmerah zunanji sloj, v hladnejših pa srednji.
Temeljnega pomena pri uporabi več slojev je tudi to, da ozavestimo, da se bomo med aktivnostjo večkrat slekli ali dodatno oblekli, saj je prav idealne telesna temperatura tista, zaradi katere nam bo udobno in bomo na dan, preživet v naravi, imeli še lepše spomine. Čudovit izobraževalni video o slojih so vam pripravili na Fjällräven YT kanalu

Fjällräven oblačila najdete na prodajnih mestih Annapurna, Emporium, Iglu Sport in Sport Vision.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika