Najlepša praznična izložbena okna

CITYLIFE 24.12.2017
Najlepša praznična izložbena okna

Galeries Lafayette, Pariz

Zgodba znamenite pariške veleblagovnice Galeries Lafayette se je začela leta 1893, ko sta Théophile Bader in njegov bratranec Alphonse Kahn na vogalu ulice la Fayette in Chaussée d'Antin v 14. okrožju odprla 70 m2 veliko modno trgovino. Dandanes se razteza v 10 nadstropjih in vsako leto očara s svojimi božičnimi izložbami. Letos so oživele v znamenju lunaparkov z začetka prejšnjega stoletja. Predstavljajo idealiziran Pariz leta 1920, kjer se srečata surrealizem in art deco, zabaviščni park ponazarjajo kolo sreče, vlak smrti in igralni avtomati, vse skupaj pa spremlja zvok lajne. Osrčje veleblagovnice krasi ogromna jelka iz mavričnih bombonov in balonov – raj za otroke in sladkosnede odrasle.
galerieslafayette.com
Galeries Lafayette

Printemps, Pariz

Na isti ulici, le nekaj korakov stran, se nahajajo nič manj očarljive izložbe veleblagovnice Printemps. Tam se bomo srečali s prihodom Violette in Julesa, dveh otrok, junakov pravljice, ki se s potovanja po svetu vrneta z darili, ki sta jih zbrala na poti. Ustvaril ju je ilustrator Spiros Halaris, njuna zgodba pa krasi ozadje enajstih izložb. Spremlja ju še nekaj ljubkih živalic, ki so bile zasnovane in izdelane v sodelovanju s partnerskimi blagovnimi znamkami – MCM, EasyJet in Fendi. Za okrasitev svojih izložb in notranjosti veleblagovnice so porabili 37.144 novoletnih okraskov, 163 jelk, 10.000 metrov lučk, 13 kilometrov vrvic, s katerimi 78 mehanizmov oživi 70 lutk.
printemps.com
Printemps

Saks Fifth Avenue, New York

V duhu otroških pravljic se bleščijo tudi izložbe veleblagovnice Saks Fifth Avenue, ki že od leta 1949 razveseljujejo otroke in odrasle. Okrasitev so konec novembra otvorili z desetmetrskim svetlobnim šovom, posvečenim 80. obletnici Disneyjeve pravljice Sneguljčica in sedem palčkov. Tudi vseh 14 izložb na Peti aveniji krasi Sneguljčica, ki pleše med gozdnimi bitji, poje, pospravlja ali pa je v družbi princa, ne manjkajo pa niti palčki in zlobna kraljica. Vsaka izložba prikazuje svoj prizor iz legendarne pravljice bratov Grimm. Izložbe, ki gledajo na 49. in 50. ulico, krasijo kreacije Alberte Ferretti, Naeema Khana, Monique Lhuillier in Marchesa, ki so ustvarili razkošne obleke za »Sneguljčice« 21. stoletja.
saksfifthavenue.com
Saks Fifth Avenue

Magna Plaza, Amsterdam

V stavbi nekdanje pošte, zgrajene leta 1895, je osrednja amsterdamska veleblagovnica Magna Plaza. Njihova praznična okrasitev je nekaj posebnega, saj božično drevo visi s stropa. Obiskovalci se lahko sprehodijo pod njim in njegove zlato-rdeče okraske občudujejo iz vseh treh nadstropij.
magnaplaza.nl
Magna Plaza

Harrods, London

V slavnih izložbah največje britanske veleblagovnice v glavni vlogi nastopata Domenico Dolce in Stefano Gabbana. V obliki prikupnih lutk italijanska modna oblikovalca, znana po vpadljivem slogu, pripovedujeta svojo zgodbo v 23 izložbenih oknih. Predvsem ju je mogoče videti pri delu v svojih delavnicah in ateljejih, se pa zabavata tudi v lunaparku, plešeta v diskoteki in zavijata darila. Za ta »prevzem« veleblagovnice je italijanska modna hiša Dolce & Gabbana porabila skoraj 7 milijonov funtov. Božično dekoracijo spremljajo še italijanska tržnica v četrtem nadstropju in za ta namen oblikovane ekskluzivne kolekcije ur, nakita, oblačil in celo kuhinjskih aparatov.
harrods.com
Harrods

Selfridges, London

Druga največja britanska veleblagovnica Selfridges letos v ospredje postavlja najbolj preprost in hkrati globok razlog za obdarovanje – ljubezen. V Londonu, kjer se je njihova zgodba začela pred več kot 100 leti, in sicer leta 1909, vabijo, da se pridružite praznični paradi, ki poteka v vseh izložbenih oknih. Z njo praznujejo raznolikost, ustvarjalnost in ekscentričnost, ki London naredijo tako poseben. Izložbe krasijo 850 metrov žameta, zastavice s ključnimi besedami te praznične kampanje »Z ljubeznijo od ...«, pihalna godba, božična dama, oblečena v jelko, nešteto Božičkov, ogromna taščica in morda najbolj bizarna zadeva med vsemi – 5.000 brstičnih ohrovtov, ki so pomembna sestavina tradicionalne britanske božične večerje.
selfridges.com
Selfridges

Nama, Ljubljana

Izložbe veleblagovnice v središču Ljubljane, ki obratuje že od leta 1965, tokrat utripajo v modro-srebrnih odtenkih. Letošnja posebnost so prenovljene okrogle izložbe. V preteklosti so Namina izložbena okna krasili že tudi operni in baletni kostumi, ki so predstavljali slovensko kulturno dediščino, in dekoracija, posvečena Kobilarni Lipica.
nama.si
Najlepša praznična izložbena okna

Božiček prvič obiskal Macy's v New Yorku

R. H. Macy, ustanovitelj newyorške veleblagovnice Macy's, je bil eden prvih, ki je začel s prazničnimi okrasitvami. Njegovo veleblagovnico je leta 1862 kot prvo obiskal Božiček. Nekaj let kasneje, leta 1874, pa je predstavil praznično izložbo z zbirko porcelanskih lutk z vsega sveta in prizori iz romana »Koča strica Toma« avtorice Harriet Beecher Stowe.
macys.com

Fotogalerija

// // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // // //

Izbor urednika