Grupijke - Rock'n'Roll muze

CITYLIFE 24.08.2019
muze

Ena najbolj zloglasnih, ki je v tistem času vplivala na vse ravni popularne kulture, je gotovo muza Andyja Warhola Edie Sedgwick, ki jo pogosto imenujejo tudi prvo "it"dekle. Navzven se je zdelo, da ima vse, saj je bila lepa, premožna, glamurozna, priljubljena in drzna, a podobno kot je bil vihrav svet slave in užitkov, tako prazno je bilo pravzaprav njeno življenje. Model, igralka in modna vplivnica je po razhodu z umetnikom postala muza Bobu Dylanu, toda že pri rosnih 29. letih se je njeno življenje končalo tragično.

Edie Sedgwick v filmu Ciao Manhattan.

Najbolj vznemirljiva leta rock and rolla je gotovo najbolje izkoristila Pamela Des Barres, ki velja za najbolj znano "oboževalko" skupin. Takoj ko je zaključila srednjo šolo, se je odpravila na Sunset Strip v Hollywoodu in trkala na zadnja vrata rock barov, kjer je vstopila v svet drog, alkohola, seksa in nevarnosti. Med njenimi trofejami so bili Mick Jagger, Jimmy Page, Keith Moon, Waylon Jenning, Noel Redding, Jim Morrison in drugi. Potovala je s skupino Led Zeppelin, živela z Donom Johnsonom in zavrnila zmenek z Elvisom Presleyjem. Svoje neverjetno življenje opisuje v knjigi "I`m with the band" in med drugim opravičuje svoje početje preprosto s tem, da so glasbeniki edini mentalno in emocionalno na isti liniji, kot je sama.

Pamela Des Barres.

Ženske pa niso sledile skupinam le zaradi njihove in svoje priljubljenosti. Bile so jim v navdih in pogosto so oblikovale tudi njihovo umetnost. Miss Japan Beautiful je na primer Elvisa Presleyja naučila plesati, Cynthia Plaster Caster je redefinirala umetnost kitarista Jimija Hendrixa, Miss B. pa je bila tista, ki je razkrila Cobainovo ljubezen do glosa za ustnice. Ena najvplivnejših muz je zagotovo nekdanja žena kitarista skupine Rolling Stones, Keitha Richardsa, Anita Pallenberg, ki so jo imenovali tudi šesta članica skupine. Zgodba z eno najslavnejših skupin vseh časov se je začela leta 1965, ko se je na enem od koncertov izmuznila v zaodrje. Sprva se je spoprijateljila z Brianom Jonesom, s katerim sta se kmalu razšla zaradi domnevnega nasilja. Nato je sledila zveza s Keithom Richardsom, s katerim sta bila skupaj do leta 1980 in imela tudi tri otroke. Poznavalci skupine pravijo, da je imela precejšen vpliv nanje, njeno mnenje je cenil tudi Mick, na kompilaciji Forty Licks, izdani leta 2002, pa je navedena celo kot stranski vokal. Bila je manekenka, zaigrala je v številnih znanih filmih, med drugim v Barbarelli, njeno življenje pa je bilo polno drog in alkohola. Potem ko si je njen 17-letni ljubimec vzel življenje, je pristala celo na sodišču, umrla pa je v starosti 74 let. Anita še zdaleč ni bila edina ženska, ki jo povezujejo z zloglasno skupino. Uschi Obermaier je bila manekenka in igralka, ki je imela afero tako s Keithom Richardsom kot tudi frontmanom Mickom Jaggerjem, njen ljubimec pa je bil tudi Jim Hendrix. Med najbolj opaznimi prijateljicami Rolling Stonesov je Marianne Faithfull, ki je postala slavna zaradi policijske racije Richardsovega stanovanja, kjer jo je policija našla zavito zgolj v krzneno preprogo. Imela je vse, kar si dekleta lahko želijo: dober izgled, talent, željo po zabavi in drznost.

Anita Pallenberg. Foto: Oceanic Filmproduktion GmbH.

Med najlepšimi "oboževalkami" je Jo Jo Laine, igralka, pevka in model pa tudi žena ustanovitelja skupine Moddy Blues Dannyja Laina, ki je bil tudi član McCartneyjeve skupine Wings. Na njenem seznamu slavnih glasbenikov so še Jim Morrison, Jimi Hendrixin Rod Stewardt. Slednji je zanjo napisal tudi pesem "You Wear It Well". Sicer pa je Jo Jo snemala s Stingom in Andyjem Summersom iz skupine The police, prijateljevala je s skupino Led Zeppelin in nastopala s skupino Jo Jo Laine & The Firm.

Niso pa ženske vplivne izključno iz zaodrja. Pat Benatar je prva ženska, ki so jo predvajali na MTV-ju in ji je uspelo podreti mit o tem, da so ženske v glasbi lahko le partnerice rokerjem, oboževalke in seks simboli. Ikonična je postala predvsem zaradi svojih hitov "Heartbreaker" "Hit me with your best shot" in "Love is a Batllefield", razprodanih koncertov in trume oboževalcev. V dominantno moškem svetu so se studii in producenti večkrat trudili, da bi spremenili njeno ostro in divjo podobo, kar jim k sreči nikoli ni uspelo. 

Fotogalerija

Anita Pallenberg v filmu Performance (1970). Foto: Warner Bros Uschi Obermaier na naslovnici revije TWEN iz leta 1969. Foto: MKG Hamburg. Mick Jagger, pevec skupine The Rolling Stones, in Anita Pallenberg v filmu Performance iz leta 1970. Foto: Warner Bros Anita Pallenberg. Foto: Oceanic Filmproduktion GmbH. Edie Sedwick.. Marianne Faithfull, prizor iz filma The Girl on a Motorcycle (1968). Uschi Obermaier. muze

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča