Odgovoren nakit zlatarke in oblikovalke Neže Žehelj

Valentina Jarc 08.10.2020
neža žehelj

Modna industrija ponuja veliko modnih dodatkov, nakita in oblek iz plastike, veliko tega se hitro zavrže, v industriji gredo ostanki preteklih kolekcij v sežig. Razmišljala je o rešitvi, kako in na kakšen način oblikovati uhane in druge kose nakita iz reciklirane plastike.

Tako je nastala njena nova kolekcija statement uhanov. Uhani so del eksperimentalnega procesa oblikovanja nakita iz ostankov reciklirane plastike, iz katere arhitektka Nina Mršnik in industrijska oblikovalka Nuša Jelenc oblikujeta pohištvo. 

"Prav je, da počasi pričnemo spreminjati svoje navade".Inspiracijo za kolekcijo je dobila predvsem iz kosov nakita iz 90ih let, ponovno obujenega trenda prevelikih hip – hop ogrlic in verig. Tako so nastali RE – cycled uhani, ki na videz delujejo težko, a so pravzaprav lahki, udobni za nošenje.

Tudi sicer ljubitelje nakita spodbuja, da iz zobnega zlata ali industrijsko oblikovanih kosov nakita iz žlahtnih kovin, na katere niso sentimentalno navezani, z njeno pomočjo oblikujejo v nove in lepe kose nakita, ki jih bodo z veseljem nosili ali komu podarili.  Kovine se dajo zelo dobro rafinirati, tako so ostanki in kakšni lomljeni kosi vedno del novih kosov nakita.

Zlatarka in oblikovalka nakita, ki je po zaključeni Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo doštudirala na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah, je kasneje opravila triletno prakso pri zlatarju v Zlatarni Zlato runo. Uspešno se je uvrstila tudi na seznam vpisanih na prestižno šolo Royal College of Art v Londonu, smer oblikovanje kovin in nakita.

Danes umetelne in klasične kose nakita snuje in izdeluje v studiu, ki se nahaja v poslovni stavbi Tobačna. Tam najde potreben mir in trenuten navdih pretvori v nosljive kose umetnin.

"Prav je, da počasi pričnemo spreminjati svoje navade".

Poslanstvo znamke / studia pod njenim imenom vidi predvsem v limitiranih kolekcijah nakita višjega cenovnega razreda, ki so naprodaj po spletu in dosegljivi tudi kupcem v tujini, unikatnih kosih, ter kosih po naročilu.www.neza-zehelj.com


Izbor urednika