Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop

Helena Peterlin 13.11.2023
db4964-3.jpeg

Ljubljanski teden mode se je zaključila s podelitvijo modnih nagrad LJFW WOW. Glavno nagrado LJFW WOW za najboljšo kolekcijo je prejel oblikovalski dvojec Mateja in Mia Aleksandra Lukač - M.Fiction, Digi WOW je šel v roke Maticu Velerju, nagrado za najbolj trajnostno kolekcijo pa je prejela Julija Kaja Horvat – JKH Identity. Posebno nagrado pa je ob tridesetletnici delovanja prejela kultna blagovna znamka Draž. Sočasno je v Centru Rog na Petkovškovem nabrežju uradno svoja vrata odprla tudi trgovina LJFW.shop, ki bo odprta vsak dan, razen nedelje, med 11. in 19. uro.

piahmljfwshop 128

Komisija, ki jo sestavljajo predstavniki tujih medijev na LJFW - Ljubljanskem tednu mode, se je odločila, da je najbolj izstopajoča kolekcija, ki prejme glavno nagrado LJFW WOW kolekcija Na Luno in nazaj, ki sta jo pod blagovno znamko M.Fiction ustvarili Mateja in Mia Aleksandra Lukač. Kolekcija je futuristična vizija sveta po apokalipsi, ko človeštvo zapusti Zemljo in začne novo življenje na Luni. Ponaša se s futurističnim pridihom, uporabo različnih materialov in značilnimi detajli.

piahmljfwshop 2

Komisijo so sestavljali: Gili Biegun, glavna urednica Joys magazine in vplivnica, ki je med drugim svoje modno videnje prispevala za Vogue in Harper's Bazar. Chidozie Obasi nigerijski modni kritik, novinar in urednik, ki sodeluje z ameriško revijo Office, podpisal pa se je tudi pod vsebine v Vogue Italia, L’Uomo Vogue, i-D UK. Dennis Cappabianca je urednik in stilist slavnih, njegovo delo je bilo predstavljeno v publikacijah Le Mile, Oneg in Collectible Dry.  Luca Rizzi je vodja oddelka za tutoring in svetovanje pri Pittii imagine ter vodja projekta e-P Summit, dogodka, posvečenega odnosu med modo in digitalnim svetom.  Kristina Gligorovska je avorica, ki objavlja v WeAr Global Magazine in se posveča spremljanju razvoju modne krajine in vplivu mode na družbo. Adriano Batista je glavni urednik publikacije Fucking Young!, posvečeni modi, umetnosti in kulturi. Kot svetovalev sodeluje z blagovnimi znamkami pri razvoju učinkovitih kampanj in prepozavnega likovnega jezika. 

piahmljfwshop 57

Nagrado LJFW Digi WOW je je prejel Matic Veler. Nagrado Digi WOW prejme kolekcija, ki zbere največ glasov modnih navdušencev in slovenskih predstavnikov medijev, tokrat so svoje glasove prispevale: Kaja Flisar (Style.over.net), Melita Kontrec (Televizija Slovenija) in Lorella Flego (Glitter.si).

piahmljfwshop 18V sodelovanju s Centrom Rog je bila podeljena tudi nagrada za najbolj trajnostno kolekcijo. Po izboru komisije jo je ustvarila Julia Kaja Horvat - JKH Identity, ki pri izdelavi kolekcije Kaos ni upoštevala le materialnih trajnostnih vidikov (surovinska sestava, uporaba »dead stock« materialov in tiskanje z okolju prijaznimi barvili, lokalna izdelava), temveč je skozi igriv način v svoja oblačila vpeljala ikonografijo slovenske folklore in bogate tekstilne zgodovine. Njeni kosi so nosljivi in polni mladostne energije, kar je priča temu, da je trajnostna moda lepa in zabavna. Poleg naziva najbolj trajnostne kolekcije je Julia Kaja Horvat prejela enoletno brezplačno uporabnino lab-ov v Centru Rog, kjer bo lahko svoje divje ideje udejanjila s pomočjo najsodobnejših tehnologij. 

piahmljfwshop 49

Komisijo so sestavljali: Jelena Proković je diplomirana kostumografka in modna oblikovalka, pod blagovno znamko JSP s sestro Svetlano deluje na področjih stajlinga, kostumografije in sodobne mode. Vita Ivičič je oblikovalka tekstilij, ki se je po končanem študiju tekstilnega oblikovanja na Chelsea College of Art & Design in Central Saint Martins v Londonu vrnila v Slovenijo, kjer ustvarja brezčasna oblačila za okoljsko ozaveščene posameznike in posameznice. Uroš Topić, mladi slovenski modni in tekstilni oblikovalec, ki se osredotoča na sodobno preoblikovanje zgodovinskih oblačil, potiskov in žakarskih tkanin. Trenutno deluje kot vodja tekstilnega laba v Centru Rog. Natalija Medica je na svoji službeni poti nabrala bogate izkušnje na področjih od vodenja oglaševalskih projektov, skrbništev za svetovne modne blagovne znamke, pa vse do trženja mode. Trenutno na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije deluje na področju slovenske in evropske industrijske politike, prav tako pa si tudi prizadeva za spodbujanje in povezovanje kulturno kreativnih sektorjev s preostalim gospodarstvom.  

piahmljfwshop 26

Letos smo podelili tudi posebno nagrado za desetletja ustvarjalnosti in sooblikovanje slovenskega modnega prostora, ki jo je ob tridesetletnici delovanja prejela kultna blagovna znamka Draž.

db4951.jpeg

Otvoritev trgovine LJFW.shop

Sočasno s podelitvijo nagrad LJFW WOW za najboljše kolekcije se je v Centru Rog na Petkovškovem nabrežju odprla tudi trgovina LJFW.shop. Trgovina bo odprta od ponedeljka do sobote, med 11. in 19. uro, v njej bodo na voljo najnovejše kolekcije naših oblikovalcev. Ob odprtju bodo na razpolago oblačila 30 oblikovalcev, ki so večinoma predstavili svoje stvaritve na oktobrskem tednu mode. Tako bodo lahko obiskovalci izbirali med kosi Jone Bednjanec, Kiss The Future in Ludusa, kot tudi Draža, Almire Sadar, Petje Zorec in Maje Štamol, pa seveda kose kolekcij Gacho Couture, MC x Medle, Prik, MNKCL, JKH Identity, Ponorelii, Timotej Bistan, Matic Veler, Mateyaneira in ostalih. O novostih v trgovini boste sproti obveščeni tudi na novem IG naslovu ljfw.shop. V trgovini bo v duhu trajnosti tudi kotiček s kosi iz starejših kolekcij oblikovalcev, ki še niso našli poti do kupcev, da bodo zaživela v novem LJFWxCollab življenju. 

Fotogalerija

Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop Ob podelitvi nagrad LJFW WOW tudi odprtje trgovine LJFW.shop

Izbor urednika