Volkswagnova električna ofenziva - prihaja ID.4

Matej Jurgele 11.02.2021
db2020au01893medium

Volkswagen z globalnim začetkom prodaje modela ID.4 uresničuje svoje ambicije – postati vodilni na svetu na področju električne mobilnosti. Do leta 2023 bo družba investirala več kot 11 milijard evrov in načrtuje, da bo v letu 2025 izdelala že 1,5 milijona električnih avtomobilov letno. Približno dve tretjini za leto 2021 načrtovanih dobav sta namenjeni v Evropo, ena tretjina pa na Kitajsko in v ZDA. Na Kitajskem bo ID.4 kupcem na voljo v dveh izvedbah, ID.4 CROZZ in ID.4 X. Po modelu ID.3 je ID.4 Volkswagnov drugi model, ki je izdelan na osnovi nove modu­lar­ne platforme za električna vozila (MEB). Platforma je posebej prilagojena zahtevam električnih vozil. Z modelom ID.4 se sedaj začenja tudi globalna uporaba platforme MEB. 


Za vsakogar ustrezni ID.4

Tako kot pri ID.3 tudi nova široka paleta že konfiguriranih modelov ID.4 vključuje pakete opreme, po katerih je največ povpraševanja. Več na: Novi ID.4. V Nemčiji se cene za ID.4 Pure Performance začnejo pri 38.450 EUR (vklj. z 19-odstotnim DDV). Kupci v Nemčiji lahko uveljavljajo subvencijo v višini 9.000 EUR neto.

Dve velikosti baterije. Baterija je na voljo v dveh velikostih. Pri ID.4 Pure z neto kapaciteto baterije 52 kWh doseg znaša do 348 km (WLTP), pri ID.4 Pro s 77 kWh (neto) pa do 522 km (WLTP).

Dve zmogljivostni izvedbi. Elektromotor je zaenkrat na voljo v dveh zmogljivostnih izvedbah. Glede na model razvije moč 125 kW (170 KM) ali 150 kW (204 KM). ID.4 z zmogljivejšim motorjem za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 8,5 sekunde, pri obeh izvedbah pa je najvišja hitrost elektronsko omejena na 160 km/h. V tem letu sledi še vrhunski športni model s štirikolesnim pogonom, ID.4 GTX.

Nov nivo projiciranja. Navigacijski sistem Discover Pro in spletne storitve iz ponudbe We Connect Start so pri vseh modelih ID.4 del serijske opreme. Vrhunska modela ID.4 Tech in ID.4 Max s seboj prinašata svetovno novost: projicirni sistem zaslona s tehnologijo obogatene resničnosti, ki prikaze projicira v voznikovo vidno polje ter dodatno dinamično prikaže izbrane simbole in jih združi z realnostjo. Na primer smerne puščice navigacijskega sistema prikaže v voznikovem vidnem polju, na navidezni razdalji 10 m, v skladu s potekom ceste. Za večje udobje pri vožnji na kratke in dolge razdalje skrbijo tudi asistenčni sistemi IQ. Drive.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča