Sedem sedežev v Volkswagnu Tiguan Allspace

Matej Jurgele 15.11.2017
Tiguan Allspace

Novi Tiguan Allspace je torej privlačna alternativa za tiste voznike, ki so se doslej zaradi potreb po dodatnem prostoru odločali za enoprostorske modele. Za tiste, ki želijo prepeljati več oseb sta na opcijsko na voljo dodata sedeža v zadnjem delu. V kolikor pa potrebujete več prostora v prtljažniku, je tega do 760 litrov (s 5 potniki v vozilu). Kdor pa želi še več prostora, lahko naslonjala sedežev v drugi sedežni vrsti podre in s tem prostornino poveča na do 1.920 litrov. Dolžina prtljažnega prostora v tem primeru znaša 1.921 mm, kar je dovolj prostora celo za jadralne deske. Pokrov prtljažnika se opcijsko odpira električno s funkcijo Easy Open (serijsko za izvedbo Highline); zadošča že gib s stopalom. Po 20 sekundah se prtljažnik samodejno zaklene.Bogatejša oprema in močnejši motorji
Med drugim spada med značilnosti novega Tiguana Allspace bogatejša serijska oprema, ki poudarja umestitev modela med Tiguan z navadno medosno razdaljo (NMR) in ekskluzivni Touareg. V primerjavi s Tiguanom z NMR bogatejša oprema že pri osnovni izvedbi Trendline dodatno vključuje strešne letve (v črni barvi), multimedijski sistem Composition Colour s paketom Connectivity (vmesnik za telefon in USB-vhod), večfunkcijski volan, elegantne trapezaste obrobe izpušnih cevi in variabilno prtljažno dno. Še večji preskok je opazen pri paketih opreme Comfortline (ki med drugim dodatno vključuje električni pokrov prtljažnika, srebrne strešne letve) in Highline (kot Comfortline, dodatno med drugim še žarometi s celostno LED-tehnologijo in sistem Keyless Access za dostop in zagon brez ključa). Modelska serija športnih terencev poleg tega na trg prihaja z novo generacijo multimedijskih sistemov: najboljši sistem Discover Pro vključuje tudi upravljanje z gestami.

Skladno z višjo umestitvijo Tiguana, ustrezno obogateno serijsko opremo in večjimi merami se razpon moči šestih motorjev začne pri 110 kW/150 KM. Dva turbobencinska motorja (TSI) razvijeta moč 110 kW/150 KM, 132 kW/180 KM. V izvedbah z močjo 110 kW/ 150 KM, 140 kW/190 KM in 176 kW/240 KM so na voljo trije turbodizelski motorji (TDI).

Razvoj Tiguana in novega Tiguana Allspace je pri Volkswagnu potekal vzporedno, opremljen je z najmanj 17-palčnimi platišči. Zadnja vrata so pri Tiguanu Allspace zasnovana tako, da so daljša kot pri Tiguanu. Da so proporcionalna razmerja prilagojena večji skupni dolžini vozila, je pokrov motornega prostora na sprednjem delu nad mrežo hladilnika povišan.

Podobnost je zgolj… namerna 
Tiguan Allspace kaže vzporednice z ameriškim modelom Atlas. Pokrov motornega prostora in stranska silhueta kažeta vzporednice z drugim novim Volkswagnovim SUV-jem: modelom Atlas, ki so ga razvili posebej za ameriški trg. Na sprednjem delu je element, ki vizualno povezuje modela Tiguan Allspace in Atlas, novo oblikovana mreža hladilnika s kromiranimi prečkami, ki deloma segajo v žaromete. Še posebej markantna je zgornja kromirana letev, ki se prečno razteza čez ves sprednji del vozila. Vse izvedbe Tiguana Allspace so serijsko opremljene z granitno sivim ščitnikom za podvozje. Poleg tega je novo oblikovana tudi sama streha. Namesto gladke strešne površine so tu markantni utori – kot poklon klasičnim terenskim avtomobilom.

Dve izvedbi sprednjega dela. Tako kot za "klasični" Tiguan sta tudi za Tiguan Allspace na voljo cestna in terenska različica sprednjega dela. Slednjo je mogoče opcijsko naročiti v sklopu paketa terenske opreme, skupaj s posebnim terenskim ščitnikom za podvozje, ki sega do odbijača. S terensko različico sprednjega dela se spredaj vstopni kot v strmino/izstopni kot iz strmine poveča za 7 stopinj.

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča