Novi obraz družine Q

Matej Jurgele 26.05.2018
audi q8

Vsestranski, športen, eleganten

Audi Q8 izžareva športno dinamiko in plemenit prestiž bolj kot kateri koli drug športni terenec znamke Audi. Z dolžino 4,99 metra, širino 2,00 metra in višino 1,71 metra je ta športni terenec s kupejevskim dizajnom širši, krajši in nižji od sestrskega modela Q7. Z medosno razdaljo 3,00 metra Q8 nudi prostornost, s katero prekaša neposredne tekmece v večini ključnih mer, na primer v dolžini notranjosti in prostoru za glavo. Trije sedeži v zadnjem delu vozila so po želji pomični v vzdolžni smeri. Če naslonjalo podremo, ima prtljažnik pod električno pomičnim pokrovom kapaciteto do 1.755 litrov.

Nova podoba za družino Q
Z impozantnim osemkotnim enodelnim okvirjem mreže hladilnika Audi Q8 predstavlja novi obraz družine Q. Markantna mreža hladilnika stoji pokonci ter v kombinaciji z naprej razpoteg­nje­nim usmernikom zraka in velikima, markantno oblikovanima stranskima odprtinama poudar­ja samozavestni videz. Strešna linija se elegantno spušča in se izteka v položnih D-stebričkih; opira se na kolesna ohišja, ki so markantno poudarjena z linijami, značilnimi za modele quattro, pod njimi pa so velika, do 22-palčna kolesa. Dizajn v številnih podrobnostih spominja na izvorni model quattro. Izrazite linije in atletsko napete površine odražajo moč, kakovost in posebno dinamiko stalnega štirikolesnega pogona. Usmernik zraka, zaščitne letve na vratih in difuzor so barvno poudarjeni, s čimer je dodatno podčrtan terenski videz.

Cesto razsvetljujejo serijski LED-žarometi, po želji v HD matrični LED-tehnologiji. Tu ima tridimenzionalna grafika dnevnih luči digitalni značaj, podobno kot pri zadnjih lučeh. Enote luči na zadku so med seboj povezane s svetlobnim pasom. Ta je kot pri izvornem modelu Audi quattro podkrepljen s črno površino. Prek aplikacije myAudi lahko lastniki modela Q8 številne funkcije luči aktivirajo s pametnim telefonom in jih tako doživijo od zunaj.

Doživetje športne vožnje
Audi je quattro in quattro je Audi – to seveda še posebej velja za Q8, najprestižnejši športni terenec znamke. Njegov izključno mehanski sredinski diferencial prenaša moč med sprednjo in zadnjo premo v standardnem razmerju 40 : 60. Po potrebi večji del preusmeri na tisto premo, ki ima boljšo vlečno silo. V kombinaciji z odmikom od tal do 254 mm, kratkimi previsi in asistenco za nadzorovani spust se Audi Q8 ne ustavi niti, ko se utrjene poti že končajo. Podvozje z uravna­vanjem blaženja je serijsko. Po želji vam pri Audiju vgradijo zračno vzmetenje adaptive air suspen­sion z uravnavanimi blažilniki, bodisi s športno ali poudarjeno komfortno nastavitvijo. Odmik karoserije se prilagaja vozni situaciji in želji voznika v razponu do 90 milimetrov.

Pregledna zasnova je novi prestiž
Zlahka razumljive grafike pričajo o Audijevi digitalni preciznosti kot tudi o visoki stopnji integra­cije arhitekture in upravljanja. Osrednji element je zgornji zaslon, ki je del sistema MMI touch response. Zaradi črnega ploščatega videza je v izključenem stanju skoraj neopazno integriran v veliko, črno površino. Vsi elementi so logično povezani med seboj – od ploskih prezračevalnih šob do široke konzole na sredinskem tunelu, ki nosi izbirno ročico menjalnika tiptronic. Opcijska ambientna osvetlitev v temi poudarja izrazite oblikovalske linije notranjosti in od zadaj osvetljuje tridimenzionalni, lasersko realizirani napis quattro nad sovoznikovim predalom – primer Audije­ve ljubezni do detajlov. Razkošno notranjost po želji dopolnjujejo individualno konturirani sedeži z masažno in prezračevalno funkcijo, štiriconska klimatska naprava ter paket za boljšo kakovost zraka Air Quality s funkcijo odišavljanja in ionizatorjem

Fotogalerija

. . . . . . . . . . . .

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča