Novi Audi A7 Sportback

Matej Jurgele 13.02.2018
Audi A7 Sportback c

Napredna športnost: zunanji dizajn
Zunanji dizajn novega Audija A7 Sportback na impresiven način pooseblja Audijev novi, napredni oblikovalski slog, katerega posebnost so velike površine, ostri robovi ter igra svetlobe in senc. Široka, nizko nameščena mreža hladilnika z enodelnim okvirom jasno odraža dinamični značaj gran turisma. Obe opcijski izvedbi žarometov imata dvanajst ločenih, pokončno nameščenih svetlečih segmentov in vzbujata pozornost s svojstveno svetlobno signaturo. Kot najbolj izpopolnjena različica so na voljo HD matrični LED-žarometi z Audijevimi laserskimi lučmi, ki jih je mogoče prepoznati po modri diodi v reflektorju. Silhueto vozila še posebej močno zaznamuje strešna linija, ki se drzno spušča proti zadku. Veliki kupe meri v dolžino 4,97 m, v širino 1,91 m, v višino pa le 1,42 m.

Prečiščenost kot oblikovalski princip: notranji dizajn
Vodoravne linije in vitka armaturna plošča ustvarjajo občutek zračnosti in prostornosti. Sredinska konzola je obrnjena proti vozniku in poudarja športni značaj gran turisma. Večino funkcij vozila je mogoče upravljati prek dveh zaslonov s črnim lakastim videzom. Zgornji je v armaturno ploščo integriran tako, da je v izključenem stanju domala neopazen. Vozilo je opremljeno s sistemom upravljanja MMI touch response, ki daje zvočne in zaznavne povratne informacije: ko voznik s prstom na zaslonu aktivira funkcijo, v potrditev začuti in zasliši klik. Zgornji zaslon omogoča upravljanje infotainment sistema, spodnji pa upravljanje klimatske naprave in komfortnih funkcij ter vnos besedila. MMI navigacija temelji na najnovejši generaciji modularne infotainment platforme – podatke prenaša s hitrostjo omrežja LTE in ima integrirano dostopno točko za WLAN. Navigacija se uči iz prevoženih poti in lahko vozniku postreže z lastnimi predlogi.

Izboljšana vozna dinamika in večje udobje na daljših potovanjih: podvozje
Vožnja z novim Audi A7 Sportback je dinamično živahna na ovinkastih podeželskih cestah in obenem udobna na avtocestnih relacijah. Dinamično štirikolesno krmiljenje, ki je na voljo kot dodatna oprema, združuje neposredno odzivnost krmiljenja s suvereno vozno stabilnostjo. Opcijski športni diferencial aktivno porazdeljuje pogonski navor med zadnjima kolesoma in tako dopolnjuje serijski štirikolesni pogon quattro.

Pogon novega Audija A7 Sportback je z novim blagim hibridnim sistemom (MHEV) še učinkovitejši. Kupe bo ob vstopu na trg na voljo z motorjem 3.0 TFSI in motorjem 3.0 TDI. Pri obeh blagi hibridni sistem temelji na 48-voltnem glavnem električnem omrežju, litij-ionski bateriji in jermenskem zagonskem alternatorju (RSG), ki lahko zagotovi do 12 kW rekuperacijske moči. Audi A7 Sportback lahko v širokem hitrostnem območju jadra z izključenim motorjem in se nato prek RSG udobno znova zažene. Funkcija start-stop se vključi že, ko se hitrost zmanjša na manj kot 22 km/h. Za prenos moči pri motorju 3.0 TFSI skrbi sedemstopenjski menjalnik S tronic, pri motorju 3.0 TDI pa osemstopenjski menjalnik tiptronic. V kombinaciji z menjalnikom S tronic pogonski sklop quattro uporablja učinkovito tehnologijo ultra, ki pogon zadnjih koles vključi le po potrebi.

Proizvodnja štirivratnega kupeja bo potekala v tovarni v Neckarsulmu, na slovenski trg bo novi model prišel v začetku meseca maja 2018 . Za Audi A7 Sportback 55 TFSI quattro S tronic bo treba odšteti od 84.900 EUR, za A7 Sportback 50 TDI quattro tiptronic pa 81.550 EUR.


Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča