Zgodbe zime - smučanje za vse okuse

CITYLIFE 26.12.2019
Whistler, Kanada

Courchevel, Francija

 Courchevel, Francija. Foto: Unsplash

Kje? Courchevel je najvzhodnejše območje Les Trois Vallées oziroma Treh dolin, največjega povezanega smučarskega območja na svetu, ki je v občini Saint-Bon-Tarentaise v francoskih Alpah.

Kaj? Pogosto imenovan za najboljše evropsko smučišče – s 150 kilometri prog, vedno svežim snegom, hoteli s šestimi zvezdicami in najboljšimi restavracijami po Michelinovih ocenah.

Za koga? Za ljubitelje presežkov.

Zakaj? Imenuje se tudi zimski St. Tropez, saj vsako leto privabi precej slavnih imen in modre krvi. Tukaj so med drugim dopustovali princ William in Kate Middleton, David in Victoria Beckham, Christina Aguilera, Robbie Williams in George Clooney. Tu je nešteto hotelov s petimi zvezdicami in od nedavnega tudi s šestimi. Francija je namreč uvedla šesto zvezdico za t. i. palače, najbolj prestižne in luksuzne hotele – eden od njih je na primer Cheval Blanc, arhitekturno dodelan luksuzni hotel v samem središču smučišča in seveda z restavracijo z Michelinovo zvezdico. 

Bolj kot smuka je tu zabavno sankanje po dvokilometrski progi s povprečnim naklonom 15 %, ki pa ni nič kaj primerno za strahopetce, vajene počasnih lesenih sank in položnih pobočij. 

Lahko se udeležimo panoramske letalske vožnje z za gorsko letenje posebej izučenim pilotom. Najbolj ekstremen je sam vzlet oziroma pristanek, saj se Courchevel lahko »pohvali« s sedmim najnevarnejšim letališčem na svetu po navedbah ameriškega televizijskega kanala History Channel. Letališče ima zelo kratko in strmo vzletno-pristajalno stezo. Na 525 metrov dolgi stezi z naklonom 18,5 % lahko pristajajo le certificirani piloti.

Courchevel pa je mogoče spoznati tudi na manj ekstremen način. Ozke vaške ulice skrivajo prijetno dišeče pekarne, specializirane trgovine s siri, imenovane »fruitière«, starinarnice in v samem središču smučišča tudi Diorjeve in Chanelove trgovine. 

Več na: courchevel.com

Grandvalira, Andora

Grandvalira, Andora. Foto: Ticiano Tozzini

Kje? V majhni Andori je največje smučišče v Pirenejih.

Kaj? 210 kilometrov prog in nešteto smučarskih resortov.

Za koga? Tako za adrenalinske navdušence kot za družine z majhnimi otroki.

Zakaj? Tu najdemo najdaljši »zip line« v južni Evropi. Lahko se podamo na izlet s pasjo vprego ali pa poletimo z jadralnim padalom. Soldeu-El Tarter, smučarski resort v samem središču Grandvalire, ponuja tako pestro nočno življenje kot tudi umirjene alternative za družine in upokojence. Gre namreč za dve vasici, Soldeu in El Tarter, od katerih je slednja bolj umirjena, obe pa ponujata snežne parke za otroke, vrtce in šole smučanja ter neposreden dostop do prog.

Več na: grandvalira.com

Verbier, Švica

Verbier. Foto: Sebastian Staines

Kje? Verbier na zahodu meji na Francijo in na jugu na Italijo ter je največje smučarsko središče v švicarski pokrajini Les 4 Vallées.

Kaj? 410 kilometrov urejenih smučarskih prog in 93 žičnic. 

Za koga? Za vse, ki imajo po smučanju še dovolj energije za nočno življenje.

Zakaj? Ne gre le za eno najekskluzivnejših smučarskih destinacij v državi, temveč tudi najbolj živahnih. Med drugim gosti zanimive dogodke, kot sta Xtreme Verbier – zadnje tekmovanje na turneji Freeride v extremnem smučanju in deskanju – ter festival elektronske glasbe Polaris. Na jasen dan, in teh ni malo, lahko z Mont Forta, tj. 3.328 metrov visokega vrha, dostopnega iz Verbiera z vzpenjačo, vidimo tako Mont Blanc na zahodu kot Matterhorn na vzhodu.

Več na: verbier.ch

Salbach, Avstrija

Salbach, Avstrija.

Kje? V deželi Salzburški, tri in pol ure vožnje iz Ljubljane.

Kaj? Smučarsko območje Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, imenovano tudi Snežni cirkus, ponuja 270 kilometrov prog, 70 žičnic in gondol ter 60 gorskih koč.

Za koga? Za ljubitelje pršiča, dolgih in širokih prog ter dobre zabave.

Zakaj? To je raj za izkušene “freeride” smučarje, ki poznajo vse radosti in pasti prostega smučanja po svežem snegu in poteh, kjer ni vozil še nihče drug, pa tudi za začetnike, ki se lahko vpišejo v tečaj in si izposodijo primerno opremo. Tisti, ki prisegajo na klasično smuko, lahko uživajo na 140 kilometrih modrih, 112 kilometrih rdečih in 18 kilometrih črnih prog. “Freeride” profesionalce pa lahko spremljajo na svetovno znanem tekmovanju Freeride World Tour in izvedo kaj novega na festivalu Freeride, v okviru katerega potekajo različne delavnice, tečaji in varnostna usposabljanja. Dogaja pa se tudi ponoči – izbiramo namreč lahko med 25 bari in diskotekami. Najbolj priljubljeni so glasbeni festivali. Sezona se začne z dvodnevnim BERGFESTivalom, ki mu sledi božični tridnevni festival Rave on Snow, zaključi pa v začetku aprila s 17-dnevnimi White Pearl Mountain Days – kombinacijo športnih aktivnosti, kulinaričnih podvigov in zabav s 150 DJ-ji. 

Åre, Švedska

Åre, Švedska.

Kje? V središču Švedske, v Jämtlandu, kjer je smučanje mogoče do maja. 

Kaj? 110 let staro smučišče z 42 vlečnicami in 89 progami, ki skupno merijo 192 kilometrov.

Za koga? Za tiste, ki obožujejo nekonvencionalno smuko.

Zakaj? Četudi sonce zaide že ob 14.30, je smuka možna do poznega večera. Za jutranje tipe pa je na voljo zgodnje smučanje na Åreskutanu, in to še preden se odpre za javnost. Smučanje tako poteka na novopripravljenih progah in svežem snegu. Za tiste, ki pokurjene kalorije kaj hitro radi nadomestimo, Åre vsako leto gosti gastronomski teden s posebnimi jedilniki in gostovanji kuharjev, vinarjev, obrtnih proizvajalcev hrane, pivovarjev in barmanov. Sredi trga vasice bomo našli tudi »pop-up« restavracijo Åre Gastronomy, ki jo vodi vrsta zvezdniških kuharjev.

Več na: aresweden.com

Whistler, Kanada

Whistler, Kanada.

Kje? Uro in pol vožnje severno od kanadskega mesta Vancouver, kjer do Pacifiškega oceana pod 2.400 metrov visoke vrhove vodi avtocesta s slikovitim imenom Sea to Sky Highway.

Kaj? Eno najbolj znanih kanadskih smučarskih središč, kjer so leta 2010 potekale zimske olimpijske igre, na katerih sta sloveli Tina Maze in Petra Majdič. 

Za koga? Za adrenalinske navdušence, uživače in ljubitelje zgodovine.

Zakaj? Gori Whistler in Blackcomb ponujata 8.100 hektarjev zasneženih pobočij, tri ledenike in več kot 200 prog. Povezuje ju gondola Peak 2 Peak, ki je dolga leta držala svetovni rekord za gondolo najdaljšim prostim razponom vrvi.

Z gondolo in žičnico se lahko povzpnemo na t. i. vrh sveta, kjer na 2.240 metrih kraljuje ogromni inukshuk (izgov. inukšuk) – ena od skulptur iz kamna v obliki človeka, s katerimi so Inuiti nekoč označevali poti, lovišča ali primerna mesta za postavitev tabora, leta 2010 pa je bila tudi simbol olimpijskih iger. Od tu se razprostira čudovit razgled na koničast stratovulkan Black Tusk in številne druge vrhove ter smučarske piste. Več o zgodovini avtohtonih ljudstev in njihovih običajev lahko izvemo v kulturnem centru Squamish Lil'wat.

Vasica Whistler ponuja pestro »après-ski« dogajanje, toda če nam ni do zabave, se ob večerih lahko podamo na nočni sprehod v Valleo Luminio na gozdno svetlobno predstavo ob vznožju gore Cougar. 

Za ljubitelje adrenalina skozi vse leto obratujeta bungee jumping in zip line, lahko se pa se preizkusimo tudi v biatlonu, drsanju, bobu, lednem plezanju, vožnji z motornimi sanmi in se s helikopterjem podamo na "heli-skiing".

Več na: whistlerblackcomb.com 

Alta Badia, Italija

Alta Badia, Italija.

Kje? V italijanskih Dolomitih – na območju občin Corvara, Badia in La Val.

Kaj? 2.550 metrov nadmorske višine, 95 prog s skupno dolžino 130 kilometrov in 53 žičnicami.

Za koga? Za tiste, ki iščejo pristnost in jih srečanje z lokalnimi kmeti pri delu med smuko prav nič ne zmoti.

Zakaj? Poseben čar je v majhnih vasicah, med katerimi se vijejo smučarske proge, in njenih prebivalcih. Vasica La Villa je znana po svetovnem prvenstvu v smučanju na Gran Risi, izjemno zahtevni progi, dolgi 1.255 metrov, z največjim naklonom 53 %. Corvara je najbolj turistično razvita in prepoznavna – kmalu po prvi svetovni vojni se je tu odprla prva smučarska šola, leta 1938 pa prva žičnica. San Cassiano, vasica na pobočjih La Varella, je priljubljeno izhodišče plezalcev, tekačev na smučeh in ljubiteljev sankanja. Miren Colfosco na obrobju naravnega parka Puez-Odle pa je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine.

Več na:altabadia.org

Besedilo: Manja Kovačič

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča