Zanimiva dejstva o božiču

Klavdija Rupar 24.12.2023
christmas-lantern-with-fir-branch-decoration-snowy-table-defocused-background-generative-ai

Tik pred božičem smo poiskali nekaj zabavnih božičnih dejstev, ki jih lahko letos predstavite med božično večerjo ali pa jih uporabite za zabaven družinski kviz.

Božič ni bil vedno 25. decembra
Kot rečeno naj bi se Jezus rodil 25. decembra, zato se takrat praznuje božič. A v Bibilji 25. december ni omenjen prav nikjer. Več zgodovinarjev celo trdi, da je Jezus rojen spomladi. Nekateri zgodovinarji celo menijo, da je 25. december izbran za božič zaradi poganskega festivala Saturnalia, ob katerem se praznuje boga Saturna znanega po praznovanju in podarjanju daril.

Princu Albertu se lahko zahvalimo za božično drevo
Ko je nemški Princ Albert predstavil božično drevo svoji novi ženi, angleški kraljici Victorii, se je ta vest razširila naokoli. Slika, na kateri sta narisana princ in kraljica pred božičnim dreveščkom, se je prvič pojavila leta 1848 v llustrated London News in ideja je postala viralna.

Coca-Cola je igrala veliko vlogo v videzu Božička
Pred Coca-Colo je Božiček izgledal precej manj praznično, celo malenkost strašljivo. Leta 1931 so najeli ilustratorja Haddona Sundbloma, ki je pripravil oglase za revijo in takrat je prvič Božička narisal kot prazničnega in veselega škrata. Od takrat dalje otroci nimajo več nočnih mor, ko sanjajo o božiču.

Božični venčki predstavljajo Jezusa
Božični venček, ki ga damo na mizo ali obesimo na vrata predstavlja Jezusovo krono, ki jo je nosil ob križanju, rdeče jagode pa predstavljajo njegovo kri.

Božiček ima prav svojo kandasko poštno številko
Vsako leto pisma Božičku preplavijo pošto po svetu, s čimer prisiljo starše, da nanje odgovorijo ali pa otrokom razložijo, zakaj niso dobili odgovora. V Kanadi so nekateri prijazni poštni delavci začeli celo odpisovati na pisma otrok. Tako so celo ustanovili novo poštno številko, na katero lahko otroci pošiljajo svoja pisma Božičku.

Bela omela je afrodiziak
Zagotovo ste že opazili zabavne prigode, ki se dogajajo v filmih, ko fant in punca stojita pod belo omelo. Gre za antičen simbol plodnosti in potentnosti, obenem pa naj bi bila tudi afrodiziak. Če se pod omelo znajdete skupaj z nekom drugim veste, da ga morate poljubiti.

Sladkorne palčke prihajajo iz Nemčije
Sladkorne palčke naj bi na začetku otrokom dajali pri cerkvenih obredih, da bi ostali tiho skozi celoten obred. A šele leta 1847 je nemško-švedski imigrant svoje božično drevo okrasil s sladkornimi palčkami, ki so nato postale izredno popularna božična slaščica.

Suha božična drevesa so lahko nevarna
Če ste se letos odločili za naravno božično drevo, ga nikakor ne pozabite zaliti. Posušena drevesa se namreč lahko zelo hitro vžgejo, kar lahko povzroči tako smrt ali hujšo gmotno škodo. Naj vas presuho božično drevo ne spravi v velike težave.

Astronavti so pesem Jingle Bells predvajali iz vesolja
Devet dni pred božičem leta 1965 sta dva astronavta na plovilu Gemini 6 poslala poročilo, v katerem je bilo zapisano, da sta videla neidentificiran leteči predmet, ki naj bi vstopil v zemljsko atmosfero. Poročilo sta prekinila s pesmijo Jingle Bells.

Izbor urednika