Svobodno in razburljivo življenje v kombiju #vanlife

Tina Lagler
Vanlife

Marsikdo si nomadskega življenja na treh, morda štirih kvadratnih metrih na štirih kolesih ne predstavlja, toda nekateri ga uživajo, zajemajo s polno žlico in ga živijo svobodno. Vse več je namreč ljudi, parov, ki se s prenovljenim kombijem odpravijo neznanemu naproti in si na poti celo ustvarijo družino. Potujejo, raziskujejo, z vsem svojim bitom vsrkavajo svet na cesti, ki ima, roko na srce, prav poseben čar. Čeprav potovanje s kombijem in nomadsko življenje v kombiju segata predvsem v hipijevske čase, ko so na cesto zapeljali prvi Volkswagnovi kombiji, bi današnji trend takšnega življenjskega sloga nemara lahko povezali s pojavom in razvojem družabnih omrežij. Številne nomade je namreč navdahnila in prepričala družabna značka #vanlife, za katero, predvsem na Instagramu, stoji na tisoče dih jemajočih fotografij sončnih zahodov, romantičnih večerij pod milijoni zvezd ali joge ob oceanu. Na katerih je velikokrat v ospredju ali pa ozadju še krasno urejen kombi. Za takšno življenje se odločajo ljudje svobodnega duha, v zadnjem času tudi taki, ki ne dobijo stalne službe v pisarni, zaradi česar lahko pravzaprav delajo od koderkoli, zato meni nič tebi nič prodajo svoje imetje in se preselijo v dom na štirih kolesih. Zakaj pa ne, živijo lahko kjerkoli si zaželijo.

Foto: Depositphotos

"DOM JE TAM, KJER PARKIRAŠ"

Je še ena od značk in tudi napis na spletni strani Van Life Fosterja Huntingtona, ki je svoje življenje s kombijem začel leta 2011, potem ko je oddal svoje stanovanje v New Yorku, pustil službo pri oblikovalcu Ralphu Laurenu in se preselil v kombi Volkswagen Syncro, letnik 1987. Svoje razkošno življenje v New Yorku je zamenjal za raziskovanje in deskanje ob kalifornijski obali, svoj novi življenjski slog pa dokumentiral s fotografijami, ki jih je objavljal na svojem Instagram profilu. Navdihnil je številne, tudi par, ki mu je nekaj časa pomagal pri popravilu deske. Seveda pa gospod Huntington, ki je tudi avtor knjige Van Life, ni (bil) prvi, ki je nomadsko življenje zajel s polno žlico. Leta 2007 sta se za življenje v kombiju odločila tudi Rachel Denning in njen mož Greg, ki sta si na poti, preko številnih držav, poiskala tudi delo, da sta se lahko preživela. Njuno prvo popotovanje se je začelo na Aljaski in se je vilo vse do Argentine, družbo pa jima na poti dela tudi njunih šest otrok.Foto: Depositphotos

PRENOVLJENI KOMBI

In tako kot se povečuje skupnost kombi nomadov, se povečuje tudi zanimanje za kombije. Harley Sitner, ki je pred petimi leti odprl trgovino in delavnico Peace Vans v Seattlu vsak mesec sprejme okoli 100 kombijev, ki jih je treba restavrirati in popraviti. Med najbolj primernimi za takšen način življenja so Vanagon, Eurovan, legendarna Westfalia, Mercedes Sprinter 4x4 in drugi. Večina jih kupi rabljen kombi, ki ga nato prenovi v mali dom. Avstralka Amber Badger, avtorica Instagram profila summerofseventyfive je z družino kupila VW Kombi Campmobile 1975 za okoli 20 tisoč evrov in v svoj novi dom za prenovo vložila še 10 tisoč evrov. V kombiju ne živijo, se pa z njim odpravijo na mesečna popotovanja, po Tasmaniji, na primer.Foto: Depositphotos

KAM SE PODATI?

John Rathwell in Tracy Guenard, avtorja bloga Searching For Sero pravita, da vsak dan okoli štirih popoldan odpreta aplikacijo Google Zemlja, s pomočjo katere iščeta za novimi kraji in mesti, ki jih bosta lahko v naslednjih dneh poimenovala "dom". Osredotočita se na nekoliko bolj odročne kraje, odmaknjene od cest in hiš, na mesta, obkrožena z drevesi, predvsem ob morju, jezerih in rekah, kjer se lahko umijeta in zakurita ogenj. Takšne in drugačne kraje se da najti po večini sveta, so pa Združene države Amerike, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija med bolj zaželenimi. V Kanadi, denimo, eno izmed najboljših voženj ponuja Aljaška avtocesta, ki povezuje Aljasko s celinsko Ameriko in vodi preko Kanade. Prav Severna Amerika ponuja enkratno izkušnjo življenja v kombiju. Kalifornija, Oregon, Južna Dakota, Montana so le ene od držav s čudovitimi cestami in neverjetnimi kraji, kot sta Big Sur ali Crater Lake. Če skočimo na našo stran luže, pa je za nomadsko življenje bolj primerna zahodna Evropa, od Helsinkov do arktičnega kroga in Amalfijska obala v Italiji sta le ena od številnih predlogov, kam nas lahko pot s kombijem zanese. Pri nas lahko popotovanje začnemo tudi proti jugu po obali Istre in Dalmacije ali pa jo mahnemo v visokogorje, v Alpe in Dolomite.

Foto: arhiv Volkswagen

Čeprav takšno življenje še zdaleč ni enostavno, kot se komu na prvi pogled zdi, je zagotovo po svoje nadvse razburljivo. In čeprav ga morda ne moremo živeti, si lahko vsake toliko časa privoščimo popotovanje s kombijem in osvobodimo pustolovca v sebi. Brez dvoma bomo za spomin tudi sami imeli na tisoče prekrasnih fotografij, predvsem pa nepozabno avanturo na štirih kolesih.

vanlife.com
peacevansseattle.com
searchingforsero.com
van-life.net
wanderlust.co.uk
exploringalternatives.ca
agirlandhervan.com
Foto: Alvin Engler/unsplash.com

TOP 5 DESTINACIJ ZA POTOVANJE S KOMBIJEM:

  • Azija: Iz Kitajske v Tibet
  • Južna Afrika: Garden Route
  • Avstralija: Otok Fraser
  • Južna Amerika: Tierra del Fuego ter zahodna in vzhodna obala Argentine
  • Kanada: Sky Highway ali Avtocesta 99 od Vancouvra do obalnih gora Britanske Kolumbije

TOP 5 INSTAGRAM NOMADOV, KI JIM MORAMO SLEDITI:

Sorodne vsebine

preberi sorodne članke

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča