Pomladni pobeg - kraji, ki so zasloveli zaradi cvetja

Anja Mrevlje 14.04.2017
Otok Mainau, Nemčija

Otok Mainau, Nemčija

Na skrajnem jugozahodu Nemčije, v trikotniku med Avstrijo in Švico, na Bodenskem jezeru leži otok Mainau. Čeprav se razteza le na 45 hektarih, je otok – ki je v zasebni lasti, a odprt za obiskovalce – zanimiv zaradi neverjetno raznolikega rastlinja. 

Otok Mainau v Nemčiji.

Otok je bil do Napoleonove sekularizacije v začetku 19. stoletja v lasti nemškega viteškega reda, kasneje pa je bil prodan v zasebne roke. Prek nekaj plemiških rodbin je leta 1932 pristal v rokah Lennarta Bernadotta, grofa Wisborškega. Ta je leta 1974 ustanovil fundacijo, imenovano Lennart Bernadotte-Stiftung. 

Cvetoči pogled na Bodensko jezero.

Danes fundacijo vodijo njegovi otroci, njen namen pa je ohranjanje parkov in vrtov, v katerih raste več kot petsto vrst dreves. Mnoga od njih so eksotična in redka, na otoku pa uspeva tudi približno dvesto vrst rododendronov in azalej. Ena največjih atrakcij za ljubitelje cvetja je italijanski vrt, na katerem raste več kot devet tisoč vrtnic, na vsem otoku pa je zasajenih okrog 30.000 vrtnic.

Foto: Peter Allgaier

Poleg rastlinja si približno milijon obiskovalcev letno ogleda tudi baročni grad – steklenjak, imenovan Hiša palm – v katerem uspeva kar 1.200 orhidej, in največjo hišo metuljev v Nemčiji. Otok je odprt vsak dan v letu, v soncu in dežju, od sončnega vzhoda do mraka, trenutno od 7. do 20. ure. Vstopnina na otok, do katerega vodi most, v poletni sezoni, ki traja do 22. oktobra, znaša od 11,50 do 19,90 evra, za otroke do 12. leta je vstop brezplačen.
mainau.de

Hanami, Japonska

Japonci so znani kot mojstri minimalizma, zena in discipline, a dvakrat na leto svojo dnevno rutino obarvajo z eksplozijo barv, ki jo opazujejo in častijo v naravi. Spomladi praznujejo "hanami" oziroma cvetenje češenj, jeseni pa se veselijo toplih jesenskih barv, ko se narava pripravlja na zimski počitek. 

Cvetenje češenj na Japonskem.

Sprehajanje med drevoredi cvetočega rastlinja je na Japonskem res čarobno doživetje. Veliko Japoncev si v času cvetenja vzame dopust in z družinami se odpravijo po vsej državi in sledijo dobi cvetenja. Japonska turistična organizacija na spletni strani objavlja vremenske napovedi in stanje cvetočega drevja po vsej državi, tako da se popotniki že vnaprej lahko pripravijo na popolno doživetje "sakure" (japonska beseda za češnjev cvet). 

Veliko Japoncev si v času cvetenja vzame dopust, ko se z družinami odpravijo po vsej državi in sledijo dobi cvetenja.

Letos so češnje že zacvetele, še vedno pa imamo čas, da vidimo prve "sakure" v Sapporu, kjer naj bi se prvi popki razcveteli šele 2. maja. Največ tujih obiskovalcev v času cvetenja češenj obišče nekdanjo prestolnico Kyoto, kjer se sprehajajo ob Poti filozofov ali parku Maruyama.
jnto.go.jp

Keukenhof, Nizozemska

Tulipani so zagotovo eden od zaščitnih znakov Nizozemske. Nizozemci vsako leto osem pomladnih tednov posvetijo prav njim. 23. marca so tako že 68. leto odprli park Keukenhof, ki je približno pol ure vožnje iz Amsterdama in kjer vsako leto zasadijo več kot sedem milijonov tulipanovih čebulic, ki jih priskrbi kar 100 različnih razstavljavcev. 

Park Keukenhof na Nizozemskem.

Razstava cvetja v parku Keukenhof, ki meri 32 hektarjev, je bila sprva zamišljena le kot razstava čebulic tulipanov, a kaj kmalu so organizatorji doumeli, da je angleški park iz leta 1857 idealno okolje za cvetoče tulipane, ki jih v zadnjih letih občuduje več kot milijon obiskovalcev letno. Vsako leto 40 vrtnarjev zasadi čebulice v točno določenih delih parka, ob koncu sezone cvetenja jih odstranijo in že v jeseni začnejo novi krog sajenja. 

Pomemben je natančen izbor vrst tulipanov, ki bodo zacveteli v parku.

Vsako leto opravijo tudi natančen izbor vrst tulipanov in prikažejo njihovo sajenje, saj le tako obiskovalcem omogočijo užitek ob ogledu tisočih cvetočih cvetlic vseh osem tednov, ko je park odprt za obiskovalce. Letos bo park odprt do 21. maja. Vstopnina znaša 16 evrov za odrasle, za otroke od 4. do 11. leta pa 8 evrov.
keukenhof.nl

Besedilo: Jasmina Dvoršek

Foto: Depositphotos, arhiv mesta Keukenhof, Mainau Island.

Izbor urednika