Pogrinjki za vsak dom

Klavdija Rupar 13.11.2020
pogrinjki

Že od vsega začetka človeštva je bilo sedenje za isto mizo ob obroku hrane, nekaj s čimer se je lahko povezal prav vsak posameznik: najstarejše raziskave kažejo, da ljudje skupaj jedo že 300.000 let, začelo pa se je v Izraelu. Gre za neke vrste druženje in zbiranje ob posebnih priložnostih.

Rimljanom in Grkom dobro naložena miza ni bila tuja; velike ročno poslikane lončene posode, reliefno srebro in celo gravirano steklo, kažejo na to, kako bogati ljudje so sedeli za takšnimi mizami. 

V Srednjem veku se je pojavila postavitev miz v obliki črke U - na čelu je sedela glava družine, vedno bolj proti robu pa so bili manj pomembni ljudje. Ključni element na mizi je bila sol, tisti, ki so sedeli na višjih stolih torej "nad soljo" so imeli višji položaj, kot tisti, ki so sedeli pod soljo. Prehrana se je vrtela okoli mesa, zato je bil ključnega pomena rezbarski nož, jedli pa so iz lesenih desk. Elita je poznala že srebrne posode, krožnik pa je bil eden najpomembnejših in vidnih simbolov njihovega statusa. Vilic še niso uporabljali.

Približno v času Renesanse je jedilnica začela dobivati nekaj dodatnih pripomočkov. V 15. stoletju so bolj pogosti postali prtički, včasih v obliki krpe. Pred prihodom vilic je bilo normalno tudi umivanje rok. V tem obdobju je bila na vrhuncu srebrna posoda; posode, krožniki, pribor, lestenci in celo pohištvo. 

V istem obdobju je v Evropi postala moderna keramična posoda, začelo se je obdobje krožnikov. Posoda iz majolike se je začela proizvajati in uporabljati za elitne jedi okoli 15. stoletja, čeprav je bila sreberna in zlata jedilna posoda še vedno vrhunska v razkošju. Šele v 18. stoletju je porcelan na zahodu postal zelo cenjen. 

V 18. stoletju so obroke stregli v slogu imenovanem à la française, kar je pomenilo, da so servirno posodo postavili na mizo in so gostje iz nje sami jemali jedi. V istem obdobju je prišel tudi porcelanasti set za čaj. Za različne namene so se pojavile tudi različne velikosti žlic. Steklena posoda je postala dostopna srednjemu sloju.

Industrijska revolucija je prinesla tudi revolucijo pri tem, kako so ljudje jedli obroke. Servis à la française so zamenjali s servisom à la russe, v katerem je butler gostom enega za drugim postavil pladnje in servirno posodo, nato pa jih vrnil v kuhinjo. To je zelo podobno današnjim restavracijskim storitvam. Vzpon srednjega razreda je pomenil tudi, da si je več ljudi lahko privoščilo nakup namiznih pripomočkov. Obenem pa so začele trg preplavljati žlice in vilice vseh velikosti in za različne jedi.

Danes so pogrinjki še vse kaj drugega kot le pribor, krožniki in posoda. Pomembno je tudi, kam postavimo določene kose, kako jih barvno uskladimo in kakšno dekoracijo uporabimo. A tako kot pri vseh ostalih stvareh, je tudi to posledica razvoja in sprememb, ki smo jim vsakodnevno priča.

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča