Najboljše knjige za poletno branje

Tina Lagler 01.06.2017
Knjige

Najboljše knjige za poletno branje:

Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe

Dragan Petrovec

Avtor Dragan Petrovec je prepoznaven strokovnjak na področju prava, kriminologije in penologije, tokrat pa se je podal v kratke humoristične osebne zgodbe, v katerih se lahko sredi povsem občajnih dogodkov (z)najde vsak posameznik.

Kilogram zarečenega kruha, prosim!

Anita Zupanc

Anita Zupanc se s protagonistoma Tadejem in Lano podaja med prvih dvanajst mesecev starševstva mladega para. Tadeju in Lani se namreč rodi Rok, toda z njim, kot ugotovita, ne pridejo 'navodila za uporabo'. Okoli njiju so vsi polni že zastarelih napotkov, zato se Lana po pomoč med drugim obrne tudi na spletne forume in bloge.

Poletje v gostilni

Lara Paukovič

Roman Poletje v gostilni je primeren tako za mladino kot tudi starše. Lara Paukovič se dotika tematike študentskega dela, ki ga med poletnimi počitnicami najde tudi njena knjižna junakinja Nastja. Študentka slovenščine in sociologije dobi delo v srbski gostilni Buco v Črnučah, v kateri se najde sredi povsem drugačnega okolja, kot ga je vajena.

V objemu poti : El Camino

Rado Sluga

Rado Sluga nam v svojem literarnem prvencu odstira intimno osebno zgodbo, zaznamovano z mnogimi potmi. Z njim potujemo po Bližnjem vzhodu, Indiji, Južni Ameriki in se vračamo v rodno Primorsko, v Koper in Trst.

Še sladkorček - izbor treh iz tujega leposlovja

Za starejše od šestnajst

Ana Saldanha

Za starejše od šestnajst je prvi v slovenščino preveden mladinski roman portugalske avtorice Ane Saldanha. Gre za tako imenovani crossover roman, primeren tako za mladostnike kot odrasle, v katerem spoznamo petnajstletno dekle Dulce, ki preko Facebooka spozna še enkrat starejšega znanstvenika Eddijea. Romanca s Facebooka se nadaljuje s telefonskimi pogovori in sporočili, dokler se v živo ne spoznata v podeželskem mestecu Vila Nova de Senfins, kjer Dulce z Eddijem doživi svojo prvo spolno izkušnjo.

Rdeča prašna cesta

Jackie Kay

Pisateljica Jackie Kay nam v svoji avtobiografski pripovedi brez olepševanj razkriva iskanje lastnih korenin in identitete. Jackie Kay je kot otrok izvedela, da sta z bratom posvojena. Odraščala je na Škotskem v drugi polovici 20. stoletja in se morala zaradi svoje 'črne' polti spopadati z različnimi oblikami rasizma. Pozneje je svojega biološkega očeta našla v Nigeriji, mamo pa na Škotskem.

E-romanca

Rainbow Rowell

Ameriška pisateljica Rainbow Rowell piše o ljudeh, ki veliko govorijo. In se zaljubljajo. V njenem tokratnem romanu spoznamo Beth in Jennifer, sodelavki in prijateljici iz uredništva Courier. Po elektronski pošti na dolgo in široko obdelujeta težave s fanti, strahove pred nosečnostjo, nemogoče obleke za družice in še kaj sočnega. Toda pri časopisu so ravno vzpostavili nadzorni sistem in zaposlili računalničarja Lincolna, ki preverja, ali je e-pošta res namenjena le službenim stvarem. Dopisovanje med Beth in Jennifer mu krajša čas med nočno službo in kmalu se zave, da se je v eno od njiju zaljubil …

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča